Петролът поевтинява с близо 4%

Новини
12:38 - 21 Юли 2022
1711
Петролът поевтинява с близо 4%

Петролните фючърси поевтиняват с близо 4% през първата половина на търговията в четвъртък с оглед на подновени опасения, свързани с потреблението на важната енергийна суровина, като в същото време Либия поднови петролните доставки, а руският енергиен гигант "Газпром" - доставките на газ за Европа по тръбопровода "Северен поток 1".

Към 12.00 часа българско време фючърсите на петрола Брент се понижават с 3,4%, а тези на американския лек суров петрол WTI се върнаха отново под нивото от 100 долара, поевтинявайки с 3,9% към и под 96 долара за барел.

Доклад от сряда на Енергийната информационна администрация на САЩ (EIA) показа, че складовите запаси на бензин в Съединените щати са се увеличили с 3,5 милиона барела през миналата седмица, надхвърляйки очакванията за увеличение от едва 71 хил. барела, докато доставките на бензин, които са добър индикатор за търсенето, са спаднали с около 7,6% спрямо предходната година до около 8,5 милиона барела на ден, съобщава Ройтерс.

В същото време остават в сила опасенията за по-слабо търсене на петрол от Азия, и по-специално от Китай, с оглед на продължаващата в този регион борба с коронавирусната пандемия чрез налагане на редица ограничителни мерки. Трябва да се има предвид, че този регион е един от най-големите вносители на петрол в света.

Междувременно Либийската национална петролна корпорация съобщи, че производството на суров петрол е възобновено в няколко петролни находища след премахване на т.нар. "форсмажорни" обстоятелства върху износа на петрол през миналата седмица.

Що се отнася до природния газ, "Газпром" възобнови потоците на синьото гориво през газопровода "Северен поток 1" след края на 10-дневната годишна планова профилактика, въпреки че тези доставки отново са на едва около 40% от капацитета на тръбопровода.

Цените на петрола бяха подложени на натиск от средата на юни насам, тъй като нарастващите рискове от глобална рецесия в резултат на агресивно затягане на лихвите от централните банки, разтърсиха стоковите пазари и засенчиха проблемите с продължаващото ограничено предлагане на важната енергийна суровина.

Междувременно САЩ продължават да работят по план за тавана на цените на руския суров петрол, но вицепремиерът на Русия Александър Новак предупреди, че неговата страна няма да изнася петрол, ако цената бъде ограничена под производствените разходи. Подобна заплаха отправи в сряда и руският президент Путин.