Петролът поскъпна

Новини
09:38 - 09 Март 2021
1490
Петролът поскъпна

Котировките на петрола се повишиха тази сутрин в Азия на фона на очакванията за възстановяване на световната икономика, след като Сенатът на САЩ прие законопроекта за стимулиране от 1,9 трилиона долара, и вероятния спад на американските запаси от суровината. Укрепването на долара и отслабващите страхове от нарушаване на доставките от Саудитска Арабия след атаката срещу нейни петролни съоръжения обаче ограничиха ценовото покачване.

Сортът Брент от Северно море с доставка през май поскъпна с 32 цента или с 0,5 на сто до 68,56 долара за барел.

Американският лек суров петрол прибави 19 цента или 0,3 на сто и един барел се търгуваше за 65,24 долара в азиатската електронна сесия днес.

Вчера цената на Брент превиши 70 долара за барел, след като йеменските хуси изстреляха безпилотни летателни апарати и ракети в сърцето на саудитската петролна индустрия, включително съоръжение на "Сауди Арамко" (Saudi Aramco) в Рас Танура, което е жизненоважно за износа на петрол.

Рияд обяви, че няма жертви или загуба на имущество и цените приключиха деня по-ниски.

Нападението бе извършено, след като Организацията на страните износителки на петрол, Русия и техните съюзници, обединени в ОПЕК+, се споразумяха миналата седмица да се придържат към съкращения на добива въпреки поскъпването на суровия петрол.

В същото време вниманието на инвеститорите остава насочено и към перспективите за глобално икономическо възстановяване.

Вчера финансовият министър на САЩ Джанет Йелън заяви, че помощният пакет на президента Джо Байдън ще осигури достатъчно ресурси за "много силно" икономическо възстановяване на САЩ.

Освен това американските запаси от петрол и рафинирани продукти са се понижили миналата седмица, като дестилатите намаляват за пета поредна седмица, сочи предварително проучване на "Ройтерс".