Петролът поскъпва с 3% след призива на Иран за петролно ембарго на Израел

Новини
13:47 - 18 Октомври 2023
1959
Петролът поскъпва с 3% след призива на Иран за петролно ембарго на Израел

Петролните фючърси задълбочиха възходящото си движение и през обедната европейска търговия вече поскъпват с около 3%, след като Иран призова другите ислямски държави да наложат петролно ембарго на Израел.

Членовете на Организацията за ислямско сътрудничество (OIC) трябва да наложат петролно ембарго и други санкции на Израел и да експулсират всички израелски посланици, зави в сряда иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан, съобщава Ройтерс.

Спешна среща на OIC се провежда в саудитския град Джеда, за да обсъди ескалиращия израелско-палестински конфликт, след като взрив в болница в Газа във вторник причини смъртта на стотици палестинци.

"Министърът на външните работи призовава за незабавно и пълно ембарго срещу Израел от страна на ислямските страни, включително петролни санкции,

в допълнение към експулсирането на израелските посланици, ако са установени отношения с ционисткия режим“, се казва в изявление на иранското външно министерство.

Амир Абдолахян също така призова за сформирането на екип от ислямски адвокати, които да документират потенциални военни престъпления, извършени от Израел в ивицата Газа.

Ройтерс напомня, че Иран няма дипломатически отношения с Израел.

Това изказване на иранския външен министър засили притесненията, че военният конфликт между Израел и "Хамас" може да навреди на петролните доставки в региона.

Към 13.00 часа българско време фючърсите на петрол Брент вече поскъпват в рамките на деня с 3,12% към 92,70 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол - с близо 3% към 89,25 долара за барел.

Така петролните фючърси достигнаха нови най-високи нива от началото на въоръжения конфликт между Израел и "Хамас", започнал на 7-и октомври.