Петролът поскъпва за шести пореден ден

Новини
14:39 - 12 Януари 2023
1529
Петролът поскъпва за шести пореден ден

Петролът поскъпва за шеста поредна сесия на търговия с оглед на очакванията за продължаващо забавяне на инфлацията в САЩ и за по-солидно търсене от Китай - най-големият вносител на важната енергийна суровина.

Към 14.00 часа българско време фючърсите на петрол Брент поскъпват с 1,3% към 83,70 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI - с 1,2% към 78,30 долара за барел. Това представлява поскъпване на петрола за шести пореден ден на търговия - най-продължителното възходящото движение от февруари 2022 г. насам.

Вчера и двата типа петролни фючърси поскъпнаха с над 3%, въпреки че Енергийната информационна администрация на САЩ (EIA) отчете ръст на складовите запаси на суров петрол с цели 19 млн. барела за седмицата до 6-и януари.

Подкрепа за поскъпването на петрола оказват инвеститорските очаквания за ново отслабване на инфлацията в САЩ през декември,

като важните данни за индекса на потребителските цени (CPI) ще бъдат оповестени малко по-късно днес (в 15.30 часа). Очакванията са за забавяне на годината инфлация до 5,7% от 6% през ноември. Подобно забавяне на инфлацията би означавало и по-бавно темпо на повишаване на лихвите от страна на Федералния резерв, което пък да предотврати изпадането на водещата световна икономика в макар и плитка рецесия.

В същото време най-големият вносител на петрол - Китай отваря отново икономиката си след края на строгите си Covid ограничения, повишавайки по този начин оптимизма, че търсенето на важната енергийна суровина ще нарасне през 2023 г.

Известното поевтиняване на щатския долар спрямо останалите водещи валути също допринася за продължаващото и днес поскъпване на петрол.

Притесненията относно въздействието на санкциите върху руските доставки на петрол и петролни продукти също дават повод за поскъпването на черното злато, тъй като ограниченията на Европейския съюз, насочени към продажбите на руски горива, трябва да влязат в сила през февруари.