Петролът поскъпва заради геополитически напрежения и силно търсене

Цената на суровината може да скочи допълнително, ако Русия нахлуе в Украйна

Новини
14:19 - 31 Януари 2022
1404
Петролът поскъпва заради геополитически напрежения и силно търсене

Цените на петрола ще имат силно начало на годината заради геополитически рискове за предлагането, допълващи силното възстановяване на търсенето, тъй като страховете за негативното въздействие на коронавирусния вариант Омикрон избледняват, показа последно проучване на Ройтерс, публикуван в понеделник.

Проучването сред 43 икономисти и анализатори показва, че техните прогнози са за поскъпване на петрола Брент средно до 79,16 долара за барел в рамките на тази година, като това е най-високата прогноза досега за 2022 г. и значително над 73,57 долара за барел при аналогичното проучване, проведено през декември.

Предвижда се също така, че средната цена на суровия петрол WTI в САЩ ще достигне 76,23 долара през 2022 г. спрямо прогнозата от 71,38 долара през миналия месец, предаде БНР.

"Като се има предвид колко затегнати са пазарите, петролът със сигурност може да надхвърли 100 долара за барел, особено ако увеличенията на доставките от страна на "ОПЕК +" продължават да изостават от целта си, а американските производители не реагират, или ако кризата между Украйна и Русия се влоши“, коментираха пред Ройтерс от Economist Intelligence Unit.

Очаква се, че търсенето да нараства с 3 до 5 милиона барела на ден през 2022 г., като анализаторите виждат само слабо негативно въздействие върху петролното потребление от настоящия скок на коронавирусните инфекции.

През миналата седмица фючърсите на суровия петрол Брент надвишиха 90 долара за барел за първи път от октомври 2014 г. поради опасения относно вероятен удар по петролните доставки в резултат на противопоставянето между Запада и Русия заради Украйна.

Според анализатора Маршал Стивън от IHS Markit петролът може да поскъпне допълнително, ако Русия нахлуе в Украйна, а западните санкции могат да повлияят на износа на енергия.

Наскоро водещите американски банки Goldman Sachs и Morgan Stanley прогнозираха цени на петрола над $100 тази година, позовавайки се на по-слабото от очакванията негативно въздействие върху икономическия живот на новата коронавирусна вълна на варианта Омикрон и прекъсвания на доставките.

Анализаторът Норберт Рюкер от Julius Baer обаче каза, че докато сегашната нервност на пазара може да причини краткосрочни скокове на цените, "петролните доставки са до голяма степен ограничени изкуствено, а не структурно".

Повечето анализатори се съгласиха, че Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзниците, начело с Русия, известни общо като "ОПЕК +", вероятно ще продължи с плана си за повишаване на месечния добив с 400 000 барела на ден, въпреки че някои членове на картела изпитват трудности с ограничения в производствения капацитет.

Междувременно планираните освобождавания на част от държавните стратегически петролни резерви, водени от САЩ, могат да имат само минимално въздействие върху пазара, добавиха анкетираните от Ройтерс анализатори.

По време на търговията в понеделник петролът Брент се търгува около 89 долара за барел, отстъпвайки слабо от 7-годипния връх около 90,27 долара за барел, достигнат през предходната седмица. Фючърсите на американския лек суров петрол WTI пък се търгуват малко над 87 долара за барел, след като през миналата седмица достигнаха 88,84 долара за барел - най-високо ниво от октомври 2014 г.