Петролен гигант: Светът трябва "да се откаже от фантазиите" за постепенен отказ от петрол и газ

Нараства търсенето от страните от глобалния юг, които не могат да си позволят скъпи енергийни решения

Новини
17:13 - 18 Март 2024
95797
Петролен гигант: Светът трябва "да се откаже от фантазиите" за постепенен отказ от петрол и газ

Главният изпълнителен директор на енергийния гигант Saudi Aramco Амин Насър заяви, че светът трябва "да се откаже от фантазиите за постепенно отказване от петрола и природния газ", като в същото време той твърди, че решенията с ниски въглеродни емисии и новите източници на енергия трябва да се въвеждат постепенно само когато са икономически конкурентни, съобщава "Файненшъл таймс".

Амин Насър каза на провеждаща се в Хюстън, САЩ голяма петролна и газова конференция, че прогнозите на Международната агенция по енергетика, че търсенето на петрол ще достигне своя връх до 2030 г., няма да бъдат изпълнени поради нарастващото търсене от страните от глобалния юг, които не могат да си позволят скъпи енергийни решения.

"Трябва да се откажем от фантазията за постепенно премахване на използването на петрола и природния газа и вместо това трябва да инвестираме в тях адекватно, отразявайки реалистичните предположения по отношение на търсене", каза той.

"Трябва да въвеждаме нови енергийни източници и технологии, когато те са наистина готови и икономически конкурентни", добави Амин Насър. 

Към 2020 година "Сауди Арамко" е една от най-големите компании в света по обем на продажбите, вторият по големина собственик на нефтени запаси в света и нефтената компания с най-голямо дневно производство. Петролният гигант регистрира рекордно висока печалба от над 161 милиарда долара за миналата година.