Петролен танкер бе ударен от дрон в Персийския залив

Техеран и Израел са въвлечени в дългогодишна война в сянка в Близкия изток

Свят
15:56 - 16 Ноември 2022
2439
Петролен танкер бе ударен от дрон в Персийския залив

Петролен танкер, свързван с израелски милиардер, е бил ударен край бреговете на Оман от дрон с бомба. Нападението е извършено снощи на фона на растящо напрежение с Иран , съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на базиран в Близкия изток служител по отбраната, пожелал да остане анонимен.

Британската военна организация в региона, която наблюдава корабоплаването „Юнайтед кингдом марин трейд оперейшънс“ каза за АП, че „знае за инцидента и в момента той се разследва“.

Служителят идентифицира нападнатия морски съд като „Пасифик зъркон“ – плаващ под либерийски флаг петролен танкер. Той е под управлението на базираната в Сингапур „Източнотихоокеанска корабна компания“, собственост израелския милиардер Идан Офер.

Въпреки че никой не е поел отговорност след нападението, подозрението веднага падна върху Иран, посочва АП.

Иран е атакувал петролния танкер край бреговете на Оман с дрон, подобен на използваните от Русия в Украйна. Това заяви израелски представител, цитиран от Ройтерс.

Танкерът е понесъл минимални щети по корпуса си, няма ранени сред екипажа или изтичане на петрол от товарното отделение, заявиха от управлението на корабната компания.

Техеран и Израел са въвлечени в дългогодишна война в сянка в Близкия изток и срещу свързвани с Израел плавателни съдове в региона се извършват атаки с дронове.