Петролният бизнес се засилва към нефтохимията

Според прогнозите електромобилите ще изместят 20 милиона барела на ден в търсенето на нефт до 2040 г.

Новини
14:02 - 10 Юли 2024
1469
Петролният бизнес се засилва към нефтохимията

Продължаващият стремеж към електрификация и революцията на електромобилите предизвикаха ужасни прогнози за предстоящата смърт на почти двувековната нефтена и газова индустрия.

Миналата година Bloomberg прогнозира, че глобалното търсене на изкопаеми горива на бензиностанциите ще достигне своя връх през 2027 г. при най-високото ниво за всички времена от 49 милиона барела на ден, преди да навлезе в терминален спад. Това анализира пред OilPrice.com експертът Алекс Кимани (Alex Kimani) от Safehaven.com.

Bloomberg смята, че бързото приемане на електрически превозни средства, споделената мобилност и непрекъснато подобряващата се горивна ефективност са най-големите катализатори за петрола, като се очаква

електромобилите да изместят изумителните 20 милиона барела на ден в търсенето на петрол до 2040 г.

Това е почти 10 пъти повече спрямо настоящата оценка.

И китайският EV сектор се очаква да играе голяма роля в редуцирането и промяната на на глобалната индустрия за изкопаеми горива. Китайският петролен пазар се следи отблизо от енергийни експерти не само поради големия му размер, но и поради продължаващата революция на електромобилите. Според Lu Ruquan, президент на държавния Институт за икономически и технологични изследвания на China National Petroleum Corp., електромобилите ще изместят повече от 20 милиона метрични тона търсене на суров петрол тази година, което е добре

и се съпоставя към около 10% от потреблението на бензин и дизел в страната.

Във време, когато продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене (ДВГ) продължават да намаляват, продажбите на дребно на автомобили с електрическо задвижване (new-energy vehicles (NEV) в Китай, включително електрически превозни средства и plug-in хибриди, нараснаха с 28,6% до 856 000 единици през юни спрямо година по-рано.

Това се случи, благодарение на продължаващото високо търсене на NEV с държавни субсидии, данъчни облекчения и големи отстъпки, които помагат на купувачите да се върнат в шоурумовете след бавното начало на годината.