Петьо Еврото и журналистиката

От микрофона Волгин агитираше против въвеждането на еврото у нас, но иначе няма нищо против да го въведе в джоба си като евродепутат

Коментар
23:06 - 25 Април 2024
11891
Петьо Еврото и журналистиката

МИХАЛ МИШКОВЕД, в. "Стършел"

Изясни се: радиободещият Петър Волгин от БНР е кандидат за евродепутат от листата на "Възраждане". Родната действителност не търпи празно пространство - изчезна следователят Петьо Еврото (оня с далаверите от „Осемте джуджета”), яви се нов Петьо Еврото - този път журналист.

От микрофона Петър Волгин агитираше против въвеждането на еврото у нас, но иначе няма нищо против да го въведе в джоба си като евродепутат.

Не за пръв път журналисти използват професията, за да подскочат в политиката. Преди Волгин бяха Бареков, Йончева, Хекимян. С медийните си изяви те правеха услуги на политиците, а политиците им се отплащаха с избираеми места в листите.

Петър Волгин закономерно пристана на Копейкината "Възраждане"

В предаванията си по общественото радио Волгин се скъса да кани лидера на Възраждане Костадинов и да му задава удобни и угодни въпроси. Оставяше го, без да го прекъсва, да говори и да агитира в полза на партията си, за излизане от Евросъюза и от НАТО. Даваше микрофон и трибуна на т.нар. „друга гледна точка”, която да втълпява на слушателите, че Путин не е агресор, а справедливо е „присъединил” Крим и не е нападнал Украйна, а се защитава от нея. Осигури участие в БНР даже и на някакъв гостуващ партиец от Алтернатива за Германия, поканен у нас от възрожденците.

За уточнение: в самата Германия „Алтернативта“ се приема за крайнодясна и профашистка. Многобройни митинги и улични шествия в големите германски градове неведнъж протестират против дейността на AFD. А у нас германската партия е побратимена с Възраждане - ясно е какви идеи ги сближават.

Утре, като седне в Европарламента, Волгин ще е в компанията на депутати от Алтернатива за Германия, тоест сред съмишленици. Тъй ще ги облагороди с проруските си идеи, а те него - с профашистки. Е, намери си мястото

Ръководството на БНР заяви, че техният колега, щом е тръгнал да става политик, вече няма да води предаване.

Но друга водеща, Силвия Великова, пак му осигури участие по „Хоризонт” - този път като интервюиран. Така даде възможност на Волгин половин час отново да агитира в полза на възрожденците. Бил приел предложението на Костадинов, защото „това била най-свободната и независима партия в България, единствената, която се борела със статуквото”.

Все сме слушали журналисти да се навеждат на политици и партии, но такива „метани” не е имало. Бъдещата еврозаплата отдалече се заработва.

Иначе за нас, слушателите, е добре, че Петьо Еврото отива в Европарламента и няма да слушаме повече „волгинска” пропаганда по националното радио. Но за каква независима и свободна журналистика говорим?