Pfizer прави 6 млрд. дози ваксина през следващите 18 месеца

Актуални новини
22:25 - 19 Май 2021
2007
Pfizer прави 6 млрд. дози ваксина през следващите 18 месеца

Главният изпълнителен директор на Pfizer Inc. Алберт Бурла заяви в сряда, че неговата компания и BioNTech планират да произведат шест милиарда дози от съвместната си ваксина срещу Covid-19 през следващите 18 месеца.

"Тази година ще направим три милиарда дози - един милиард, който произведохме през първата половина, така че през втората половина на 2021 г. ще разполагаме с още два милиарда дози. Това означава, че на годишна база през 2022 г. ще произведем четири милиарда дози", каза Бурла пред новинарската онлайн агенция Axios.

Междувременно президентът и главен изпълнителен директор на компанията Emergent BioSolutions Робърт Крамер заяви, че над 100 милиона дози ваксини срещу Covid-19 на "Джонсън и Джонсън" (J&J) в момента се задържат от Агенцията по храните и лекарствата на САЩ (FDA), докато тя разследва тяхната безопасност, след като беше установено замърсяване в завода на Emergent, който произвежда съставки както за ваксините на J&J, така и за AstraZeneca.

"FDA оценява, доколкото разбирам, дозите, повечето от които са предоставени на J&J", каза Крамер по време на изслушване от подкомисията на Камарата на представителите за коронавирусната криза. "Тези ваксини са преминали всички наши мерки за вътрешен контрол на качеството", увери той, визирайки разглежданите дози.

Смесването на съставките между двете различни ваксини, в завода на компанията в Балтимор, за което беше съобщено по-рано тази година, доведе до бракуването на 15 милиона ваксинационни дози.

По време на изслушването Крамер също заяви, че производството на ваксината на J&J в САЩ може да "се възобнови в рамките на няколко дни".