Пхенян заплашва да върне войските си в демилитаризираната зона

Съобщението на КНДР идва на фона на покачването на напрежението между двете Кореи

Свят
11:33 - 16 Юни 2020
1255
Пхенян заплашва да върне войските си в демилитаризираната зона

Северна Корея обмисля да разположи свои войски в демилитаризираната зона на границата с Южна Корея, съобщават от Централната телеграфна агенция на страната.

В съобщението на Генералния щаб на Корейската народна армия се подчертава, че всеки ход на партията и правителството ще бъде подкрепен от армията.

Също така се посочва, че на Генералния щаб е било разпоредено да проучи "план за действие за повторно напредване на армията в зоните, които са били демилитаризирани по силата на междукорейското споразумение, за превръщане на фронтовата линия в крепост и за засилване на военната бдителност спрямо Юга".

Говорителят на Министерството на отбраната на Южна Корея съобщи, че военните сили на Сеул "приемат ситуацията насериозно" и са подготвени "за всякакви обстоятелства".

Съобщението на КНДР идва на фона на покачването на напрежението между двете Кореи, след като групи от избягали севернокорейци и южнокорейски активисти разпространиха от въздуха над Северна Корея около 50 000 пропагандни листовки.

Пхенян настоя Сеул да вземе мерки срещу кампанията с листовките, в които се критикуват севернокорейския лидер Ким Чен-ун и нарушенията на човешките права.  Пхенян заяви, че е разгневен от тези действия и през последната седмица прекъсна комуникационните линии със Сеул и заплаши да затвори междукорейския офис за връзка.

Като част от усилията за подобряване на отношенията с КНДР администрацията на президента Мун Дже-ин се опита да разубеди избягалите от Северна Корея да изпращат ориз и пропагандни материали. Активисти се оплакаха от натиск да избягват критики срещу Пхенян.

В свое изявление от министерството на националното обединение на Южна Корея призоваха северната си съседка да спазва постигнатите в миналото споразумения.