Пица и бургер са най-полезните “вредни” храни

Диетологът и гастроентеролог Нурия Дианова казва, че рискът от хранително натравяне с тях е най-малък.

Новини
12:46 - 01 Октомври 2022
3185
Пица и бургер са най-полезните “вредни” храни

Рискът от натравяне е изключително малък при консумация на пица или бургери, тъй като тези ястия обикновено се произвеждат на автоматични линии, казва гастроентерологът Нурия Дианова. 

"Обикновено бургерите се произвеждат автоматизирано. Бургерът не предизвиква симптоми на хранително отравяне. Освен това не си спомням случаи на отравяне с пица, освен ако тя не се съхранява в стайни условия. Ако оценявате бързото хранене от гледна точка на риска от развитие на хранителна токсикоза, бургерите и пицата са най-безопасните варианти, смята тя. Но честата консумация на тези ястия може да доведе до наднормено тегло и изостряне на някои хронични заболявания ", казва Дианова. 

Специалистката предупреждава обаче, че пицата е богата на въглехидрати, белтъчини и мазнини и не съдържа фибри. Тя може да обостри заболявания като холецистита или панкреатита. От своя страна честата консумация на бургери може да доведе до увеличаване на теглото след известно време. Почти всяка бърза храна оказва отрицателно въздействие върху стомашно-чревния тракт. 

"Ако искате бърза закуска извън къщи, която със сигурност няма да навреди на здравето ви, може да хапнете ядки и банани, ако ги сложите в кутия за обяд и ги вземете със себе си", съветва Дианова. 

Източник: БГНЕС