P.I.F. с концерт "Там назад", вдъхновен от любима песен на Димо

Групата заедно с Владо Михайлов, Ерсин Мустафов и Виктор Стамболов ще изпълни в столичен клуб непознати за феновете парчета

Култура
13:03 - 11 Декември 2023
5115
P.I.F. с концерт "Там назад", вдъхновен от любима песен на Димо

За трета поредна година група P.I.F. заедно с верни приятели и фенове ще почете паметта на една непрежалима звезда, изгряла прекалено рано на небето, тази на обичания Димо Стоянов. Бандата ще представи концерт-спектакъл "Там назад", в който ще прозвучат парчета от старите албуми, които не са били в репертоара досега и такива, които отдавна не са свирили на живо като "Усмивка", "Там назад", "Дуел", "Юли", "Ноемврийски ден" и др.

На сцената на Sofia Live Club на 20 декември заедно с момчетата от P.I.F. - Иван Велков, Мартин Профиров и Христо Михалков ще бъдат и гост-вокалистите Владо Михайлов, Ерсин Мустафов и Виктор Стамболов. За визуализациите и мултимедията на концерта отново ще се погрижи Полина Герасимова.

Началото на концерта е в 21.30 часа, а за най-нетърпеливите вратите се отварят в 20 часа. 

Барабанистът Мартин Профиров, китаристът Иван Велков, басистът Христо Михалков и Димо Стоянов

Сърцатите музиканти отново ще ни заведат на едно чувствено музикално пътешествие, изпълнено с любов и светлина, с бущуващи емоции на радост и тъга. 

Има нещо символично, че певецът, китарист, актьор и композитор Димо Стоянов отлетя към звездите на 21 декември. Тогава е и най-късият ден в годината, когато тъмнината тържествува. Но малко след нейния триумф настъпва светлина и от този момент денят започва да нараства. Слънцето се “ражда” за нов живот, за новата година и дава надежда на хората. Точно такава надежда и светлина, разпръсквайки доброта чрез музиката си, дават всички музиканти по време на концертите на P.I.F.

P.I.F. вече 30 години радва верните си фенове. Снимка: Георги Ангелов

През тази година групата имаше много клубни участия, изнесе и доста самостоятелни концерти в цялата страна, участва и в редица съвместни музикални събития. "Радвам се, че хората искат музиката на P.I.F. Много е яко, когато от сцената виждаш цялата тази енергия на публиката", сподели пред Lupa.bg китаристът и съосновател на P.I.F. Иван Велков. 

Иван Велков - китарист, пианист и композитор е съосновател на бандата

Музикантът разкри и защо групата е решила да озаглави концерта си на 20 декември в Sofia Live Club "Там назад".

"Там назад" е парче от втория албум на групата. Димо често ми е споделял, че то е от любимите му парчета на P.I.F. Това е и една от причините да решим така да се казва концертът. Когато започнахме да правим концерти покрай датата, когато Димо отлетя, решихме да използваме цитати от песни или наименованията на песните, които да обединяват идеята на концерта.

Освен че е една от най-любимите песни на Димо, решихме да обновим репертоара и да вкараме парчета, които не са толкова известни. За 20 години на живо сме изпълнявали "Там назад" може би два пъти. Ще изпълним доста парчета, които отдавна не сме слагали в репертоара. И това е препратка с "Там назад", сподели Иван Велков пред Lupa.bg.

Мартин Профиров е човекът зад барабаните


"Поли Герасимова подготвя нови мултимедии, съобразени с новите парчета в нашия репертоар. Визията е много силен елемент в концертите, защото винаги допринася за цялостното въздействие", добави китаристът.

Филип Велков (крайният вдясно) грабна китарата и тръгна по стъпките на баща си

На сцената отново ще се изяви и талантливият син на Иван Велков - Филип. Тийнейджърът е запален по китарата и често свири на концерти на групата. "Филип много се кефи, от малък покрай мен слуша песните на P.I.F. Сам си ги пускаше и така учеше песните. Сигурно ги знае по-добре от мен", казва с усмивка гордият татко.

Първата песен, която Филип научил да свири на китара е "Сън в съня". "Беше я научил да я пее и да я свири много хубаво", щастлив е бащата.

Владо Михайлов и Ерсин Мустафов отново ще пеят и ще свирят заедно с приятелите си от P.I.F.

"Радвам се, че Влади Михайлов и Ерсин от Jeremy? отново ще свирят и ще пеят с нас. На концерта като гост на сцената ще бъде и китаристът Виктор Стамболов от група "Габана". Той също беше близък с Димо", добави съоснователят на P.I.F.

"Важното е бандите помежду си да се поддържаме. Благодарим от сърце на всички колеги, които свирят с нас и на феновете, които продължават да ни подкрепят с любовта си и като идват на нашите концерти", искрен бе Иван Велков.

Виктор Стамболов също се включва в концерта на 20 декември


"Все още не мога да възприема, че Димо не е тук, независимо, че минаха три години. Нереално ми е. Любовта и това, което виждам като енергия и емоция в публиката и обратната връзка от тях към нас на сцената, ми показва, че Димо присъства тук и чрез феновете.

По невидими пътища ни се е случвало на сцената да стават разни странни неща, нещо се включва, изключва се, чувството е много странно. Но Димо се появява, усещаме го, той продължава са присъства тук", споделя вярата си неговият приятел и колега Иван Велков.

Р.I.F. присъстват в музикалния живот у нас вече 30 години. "Имаме си нашето място. Благодарен съм, че така ни се е стекъл животът, защото успяхме това, което искаме да изразим да можем да го направим и то да стигне до повече хора. Благодарен съм за любовта на публиката, има я тъгата естествено, но я има и любовта и надеждата - емоции, което искаме да предадем.

Трябва да се обичаме просто, това е истината. Има ли любов всичко се превъзмогва", убеден е китаристът.

Басистът на P.I.F. Христо Михалков

По време на концерта феновете ще може да си купят тениски, шапки, значки, шалчета, чанти с логото на P.I.F. както и диск с аудио приказката "Малкият принц". В нея любимият на поколения герой от едноименната книга на Екзюпери говори с гласа на Димо Стоянов. Аудио приказката е създадена от неговата съпруга актрисата Любомира Пиперова, от рок групата, от режисьора Мария Банова и с участието на актьорите Юлия Коларова и Неделчо Неделчев, с чиито гласове оживяват и другите герои от знаменитата книга.

Аудио приказката е създадена по кукления спектакъл "Малкият принц" на Театър „Карлсон“ под режисурата на Мария Банова. Димо, който завършва актьорско майсторство за куклен театър в НАТФИЗ, е автор на музиката към това представление, което се ражда, докато той е жив. А "Малкият принц" е една от любимите книги на музиканта.

Има ли любов всичко се превъзмогва, убеден е Иван Велков. Снимка: Георги Ангелов

Иван Велков коментира пред Lupa.bg и актуалната тема за използването на изкуствен интелект в музиката: "Ако ми се наложи да използвам изкуствен интелект в музиката бих го използвал по-скоро в техническата част - да се наместват тактове и да се коригират, ако някъде звучат фалшиво. Не бих го използвал в творчески аспект, защото

според мен изкуственият интелект няма как да пресъздаде емоцията. Той ще направи музиката, тя ще звучи хубаво, но ще е пластмасово.

Не съм против тези неща, но бих го използвал разумно, умерено и то само в техническата част, където би ми помогнало. Но аз ще продължа да композирам без него. Отворен съм към изкуствения интелект, но трябва да се внимава, защото той се оказва опасно нещо и от нас зависи къде ще го насочим."

"Там, назад-улисан във залеза...
Там, назад-замислен във спомена... 
и птица, възвишена в полет, красива..."

На концерта на P.I.F. и техните приятели емоциите ще са истински, защото музиката, която звучи от сцената, предава на публиката искреността, топлотата и благородството на изпълнителите. 

И защото дори

Когато си сам във дъжда
И нямаш никой на света
Дори и в лошите ти дни
Едно сърце за теб тупти...
Приятел нарича се Той, запомни.


Използвани са снимки от личните профили
на музикантите във фейсбук