Пикът на вируса-убиец идва след седмица

Общество
19:22 - 28 Януари 2020
1812
Пикът на вируса-убиец идва след седмица

Епидемията от вирусна пневмония, която вече отне живота на над 100 души в Китай, може да достигне своя пик след седмица или десетина дни, заяви китайски експерт, цитиран от Франс прес, предаде БТА.

Според Чжун Наншан, който е сред най-големите китайски експерти по респираторни болести, епидемията не би трябвало да придобие големи мащаби. "Трудно е да се прогнозира кога ще се стигне до пик в разпространението на вируса - каза той. - Това вероятно ще се случи след седмица или десетина дни."

Чжун Наншан е известен с това, че е допринесъл за справяне с епидемията от ТОРС (тежък остър респираторен синдром) през 2002-2003 г., когато умряха 774 души в целия свят, 648 от които в Китай, включително в Хонконг.

 Сега ученият заяви пред агенция Синхуа, че нивото на смъртност вследствие на новата форма на вирусна пневмония би трябвало да продължи да намалява благодарение на усилията на медицинския персонал въпреки липсата засега на ваксина. Има обаче много неизвестни, свързани с вируса, по-специално с използваните от него механизми на заразяване.

Епидемиологът Цзън Гуан от Китайския център за контрол и превенция но болестите смята, че в сравнение с ТОРС новият коронавирус е по-коварен. Според него ситуацията ще се подобри с покачването на температурите, което не благоприятства развитието на заразни респираторни болести.