Пилот, IT специалист, шлосер и автомонтьор арестувани за детско порно (ОБЗОР)

Жертвите са на възраст от 1 месец до 10 години

Актуални новини
21:25 - 18 Ноември 2022
5807
Пилот, IT специалист, шлосер и автомонтьор арестувани за детско порно (ОБЗОР)

13 души, сред които пилот от Нидерландия, елтехник, мотокарист, шлосер, собственик на спортен магазин, IT специалисти, общ работник, автомонтьор, оценител на имоти, бяха задържани при акция срещу разпространението на детско порно у нас. За да хванат мъжете, киберполицаите от ГДБОП, следователи и прокурори използвали специален софтуер, даден от ФБР, Европол и Интерпол.

ГДБОП също участвала в разработването му. Той показва IP адресите на хората, които разпространяват такива кадри от България. На ден това са по 300-400 души, през уикенда се удвояват, обясни комисар Владимир Димитров, шеф на отдел “Киберпрестъпност” в ГДБОП. Така се стигнало до ареста на 13-те мъже в петък сутринта.

Акцията на прокуратурата и националното следствие бе проведена в София, Варна, Девня, Елин Пелин, Перник, Стара Загора и Хасково. В нея участват над 30 следователи, повече от 30 служители на ГДБОП, над 60 жандармеристи. Част от задържаните в София бяха изведени с одеяла на главите.

Иззетите материали показват, че жертвите са деца на възраст от 1 месец до 10 години.

Мъжете не се познавали, теглили торенти, в които били качени извратените кадри. При тази технология запазените файлове се споделят с всеки, който иска да ги свали. Психопрофилът на част от задържаните показал, че може да посегнат на деца в реалния живот.  Повечето мъже са на възраст между 30 и 40 г. Имало и над 60. Двама от тях живеели близо до сиропиталището в Нови хан.

Кадрите, открити в техните телефони, компютри, на флашки и други, били шокиращи. На тях имало сцени на сексуално насилие над деца между 2 и 10 г. Жертвите били от бившите съветски републики, Филипините, Индонезия и други. Сред ужасяващите кадри имало такъв на момче на 10-12 г., което насилвало момиче на около 7 г. Видеото било разпространявано от пилота.

На друг клип мъж се гаврел с малко момиченце. Не бих могъл да покажа тези кадри и да кажа повече за тях, защото, който ги види, ще трябва да си измие очите, коментира шефът на Националното следствие Борислав Сарафов.

„Ние трябва да спасим нашите деца. Тези хора трябва да бъдат изолирани от обществото. Никой да не си мисли, че е анонимен. Ако сме пропуснали някой, да знае, че ще дойдем и за него“, заяви Борислав Сарафов.

И той, и говорителката на главния прокурор Сийка Милева призоваха за по-големи наказания за този тип престъпления. В момента законът предвижда до 6 г. затвор и глоба до 8000 лв.

С работата си колегите защитиха нашите деца и показаха, че прокуратурата е стабилна въпреки усещането за абдикация на държавните структури, заяви пък главният прокурор Иван Гешев.