Пилоти за Ф-16 може да се учат в Румъния

Новини
21:55 - 21 Юни 2023
1803
Пилоти за Ф-16 може да се учат в Румъния

Коалиция от западни държави разглежда Румъния като възможно място за обучение на украински пилоти за изтребители F-16, според трима души, запознати с планирането, което показва, че страните от НАТО се доближават до стартирането на програма, която може да види бойните самолети над украинското небе в рамките на месеци, съобщава "Политико".

"Румъния е едно от местата, които коалицията търси за провеждане на обучение", каза западен служител, който заедно с настоящ и бивш служител на Министерството на отбраната говориха при условия на анонимност, за да обсъдят чувствителната информация.

Групата работи за договаряне на договор за провеждане на обучение на самолети на място в Румъния, казаха настоящи и бивши служители на Пентагона. Вероятно Lockheed Martin, който произвежда F-16, ще проведе обучението, добавиха те.

Подробностите за програмата за обучение се появяват бавно, откакто президентът Джо Байдън подкрепи усилията миналия месец. Холандия и Дания ръководят усилията за многонационално обучение, но партньорите все още не са решили въпроса, кои страни ще осигурят самолетите, необходими за обучение.

Европейски служители нито потвърдиха, нито отрекоха, че предложението за обучение на украински пилоти в Румъния се обсъжда. Говорител на холандското министерство на отбраната каза само, че партньорите работят за създаване на център за обучение на F-16 в Източна Европа. Но дискусията коя страна ще дари самолети все още не е приключила.

Говорител на Lockheed посочи коментарите на главния оперативен директор на компанията, Франк Сейнт Джон, тази седмица, че фирмата е готова да обучи украински пилоти да летят и да поддържат F-16, веднага щом западните страни се съгласят да ги изпратят.