Пилотира ли Радев юрофайтъра, или само се вози? (ВИДЕО)

Авиатори разкриха, че президентът е поел управлението на европейската гордост няколко пъти

Политика
09:00 - 30 Април 2022
7718
Пилотира ли Радев юрофайтъра, или само се вози? (ВИДЕО)

Специален жест от страна на испанския крал Фелипе Шести е бил полетът на президента Румен Радев на предпоследното поколение изтребител и гордост за европейската авиация "Юрофайтър Тайфун". Дали обаче Радев действително е вдигнал сам бойната машина, способна да носи и ядрени глави, или само се е возил под наставленията на испанския си колега-инструктор във втора кабина, повдигна редица спекулации и слухове в социалните мрежи. 

Президентството публикува кадри от качването на държавния глава в кабината, след което и по време на самия полет и приземяването на машината, но според запознати той все пак е поел управлението й няколко пъти във въздуха над военновъздушната база "Торехон" край Мадрид.

А причината да се намира в т.нар. втора кабина била липсата на лиценз за самостоятелно управление на изтребителя. Така Радев е имал право да пилотира по време на кратките упражнения във въздуха, но не и да излети или да кацне с изтребителя. 

По същия начин, малко след като пое управлението на първия си мандат на "Дондуков" 2, главнокомандващият вдигна "Рафал" във Франция, където бе по покана на Еманюел Макрон.

Тогава той пак застана зад френския инструктор. И бижуто на "Дасо Авиасион", и впечатляващата мощ на произведения от "Юрофайтър" концерна със седалище в Германия изтребител, се харесват на президента. 

Вчера в Испания той призна, че е бил благодарен на испанските летци за полета с един от най-модерните бойни самолети в света. Голямата слабост на Радев според запознати обаче си остават МиГ-35 (4-то и половина поколение изтребител), шведските Грипен-и и стелтовите F-35 и Су-57.