Пиночет и Тачър са кръвожадни вампири в чилийски филм

Култура
12:27 - 01 Септември 2023
2171
Пиночет и Тачър са кръвожадни вампири в чилийски филм

Чилийският диктатор Аугусто Пиночет и британският министър-председател Маргарет Тачър се прераждат в кръвожадни вампири в хаплива сатира на чилийския режисьор Пабло Лараин, представена на кинофестивала във Венеция, съобщават Франс прес и Ройтерс

"Графът" ("El Conde") е сред 23-те филма в конкурсната програма. 

Във филма Аугусто Пиночет, който управлява Чили с железен юмрук до 1990 г., след като сваля социалистическия президент Салвадор Алиенде през 1973 г., е представен като 250-годишен вампир, който се храни със сърцата на жертвите си, прекарани през блендер. Когато решава, че времето му на земята е приключило, той събира семейството си в отдалеченото си скривалище. 

Тъй като Чили се готви да отбележи 50-годишнината от преврата през 1973 г., който довежда Пиночет на власт, Лараин казва, че е време да го покаже на екрана.

Гласът зад кадър, разказващ за пътя на диктатора, е този на Маргарет Тачър, британската "Желязна лейди", която се появява в последната част на филма, също като вампир.

"Имаше цял процес, за да намерим най-добрия начин да изобразим този човек. Той никога досега не е бил представян във филм, независимо дали в киното или по телевизията", каза на пресконференцията Пабло Лараин, известен със своите биографични филми за Джаки Кенеди ("Джаки" с Натали Портман) и принцеса Даяна ("Спенсър" с Кристен Стюарт).

Режисьорът, който е съавтор на сценария, избира да разкаже историята на диктатора като ужасяваща черно-бяла сатира.

“Смесица от фарс и сатира вероятно беше единственото решение. Избягвайки сатирата, рискувахме да изпаднем във форма на съпричастност, а това беше неприемливо", допълва режисьорът. 

Запитан за избора си да представи Пиночет в образа на вампир, Лараин обоснова решението, отбелязвайки, че диктаторът "никога не се е сблъсквал с правосъдието". "Той живя и умря на свобода, като същевременно беше богат. Тази безнаказаност отприщи ада в него", добави режисьорът.

По време на режима на Пиночет хиляди негови противници са екзекутирани, а други са хвърлени в затвора и измъчвани. Диктаторът, който умира през декември 2006 г. на 91-годишна възраст, никога не е осъден за отговорността си за престъпленията.

Подкрепян негласно от САЩ, които го смятат за опора срещу комунизма в Южна Америка, той е съюзник и на Маргарет Тачър срещу Аржентина по време на Фолклендската война през 80-те години.

"Чудесно е, че Нетфликс финансира смел и уникален филм като този", каза Пабло Лараин на фона на критиките от поддръжници на историческата стачка на актьорите и сценаристите в Холивуд, на които е обект стрийминг платформата.