Пипани ли са машините за вота?

Борисов: 100%! Божидар Божанов: Къде беше ГЕРБ да гледа кода?

Политика
14:44 - 10 Октомври 2022
2986
Пипани ли са машините за вота?

Борисов днес казал, че ГЕРБ настояват да им бъде предоставен достъп до сорс кода на машините и че машините били "пипани". Достъп до кода беше предоставен преди изборите. Аз бях там, като представител на ДБ, и го преглеждах и анализирах няколко часа. ГЕРБ не изпратиха човек тогава. Така бившият министър по електронното управление в коалицията "Петков" Божидар Божанов коментира твърденията на Бойко Борисов, че според него 100% машините за вота на 2 октомври са били манипулирани. 

Божанов съветва експремиера и лидер на ГЕРБ да си пита хората защо не са отишли да гледат кода преди изборите, както е уредено в закона, вместо да използва тази тема след изборите, най-вероятно за да подготви пътя за отпадането на машинното гласуване. 

"Припомням, че изменението в Изборния кодекс за достъпа до кода беше предложение от Демократична България. На предходните избори представителите на ГЕРБ и ДПС гласуваха против решение на ЦИК за даване на достъп. Този път ЦИК прие такова решение и макар и късно, достъп беше даден.

Въпросите относно сигурността на машинното гласуване трябва да се обсъждат в парламента - експертно и разумно, а не както ГЕРБ правят - кампанийно и неинформирано.

Обещавам, че ще разяснявам добронамерено на всички колеги в Народното събрание как работи машинното гласуване, какви са рисковете и как да бъдат минимизирани", пише още в отговора си гневен Божанов заради твърденията за изборни манипулации.