Пирамида ли е историческият парк край Варна?

КФН даде проекта на прокуратурата със съмнения, че инвеститорите са ужилени

16:10 - 25 Юли 2019
11920
Пирамида ли е историческият парк край Варна?

Шумно рекламираният като най-голям у нас исторически парк край Варна може да се окаже класическа финансова пирамида, в която да изгорят около 1000 вложители към момента. Това става ясно от съобщение на Комисията за финансов надзор, която е подхванала здраво документацията на проекта.

Първоначално КФН отказа да разследва парка с аргумента, че предлагането на акции на "Исторически парк" АД не представлява публично предлагане на ценни книжа. Огромният обществен интерес и участието на многобройни инвеститори обаче накара финансовия надзор да промени позицията си. КФН е пратила данни на прокуратурата за предоставяне на "заблуждаваща информация" с акции от дружеството "Исторически парк" АД.

Преди около месец (22 юни) дружеството откри първия етап от изграждащия се исторически парк край село Неофит Рилски, което се намира на около 30 км от Варна, който се оказа строителна площадка. Идеята за атракциона, който трябва да бъде изграден на пет етапа и в него да бъдат инвестирани 250 млн. лв., е да бъдат представени възстановки на сгради от седем различни исторически епохи - новокаменната, каменно-медната, римската, Средновековие, Първото и Второто българско царство. Атракциите ще се ползват от туристите по българското Черноморие.

Шефът на КФН Бойко Атанасов подозира, че акционерите обират дребните инвеститори в мегапроекта

Според изпълнителния директор на "Исторически парк" АД Ивелин Михайлов към момента за реализацията на проекта са били инвестирани около 70 млн. лв. Това, което беше показано на публиката при официалното откриване на парка обаче, приличаше на гола поляна с изградена реплика на част от крепостта "Баба Вида", която е официалният вход към бъдещия парк. Има поставена и огромната бронзова статуя на тракийски стрелец.

След анализ на публично известната информация за проекта, налична в интернет пространството, електронни медии и социални мрежи, както и в Търговския регистър, КФН вижда опит за измама на акционерите, но тъй като това не е от нейната компетентност, прехвърля случая на прокуратурата.

Проверката на КФН е установила, че прехвърлянето на наличните акции на "Исторически парк" АД се осъществява между частноправни субекти.

Респективно правоотношенията, които възникват между тях, също имат частноправен характер. Комисията за финансов надзор няма правомощия по отношение на тях, тъй като тя има правомощия единствено при публично предлагане на безналични ценни книжа.

"Според становището на КФН има вероятност на лицата, придобили от акциите на дружеството, да се предоставя заблуждаваща информация, че заплатената от тях стойност за акциите постъпва в дружеството за реализация на самия проект "Исторически парк", а не по сметка на акционерите – прехвърлители", констатира финансовият надзор.

"За установяване или отхвърляне на това предположение с мое решение резултатите от проверката на всички факти и обстоятелства, свързани с правоотношенията, възникващи между дружеството и неговите акционери, са изпратени за запознаване и преценка за последващи действия от страна на Прокуратурата на Република България", казва Бойко Атанасов, председател на КФН.