Пирамида на остров Ява е 1,3 пъти по-висока и 5 пъти по-стара от Хеопсовата

Мистика
15:50 - 08 Юни 2021
6668
Пирамида на остров Ява е 1,3 пъти по-висока и 5 пъти по-стара от Хеопсовата

Египетските пирамиди вълнуват изследователите от няколко века. Всичко за тези колосални структури - от датирането им до начина, по който са построени, остава загадка. Пирамиди има по целия свят. Няма обаче отговор защо е така. Пирамидата на индонезийския остров Ява, наричана от местните Гунунг Паданг, е най-голямата, най-старата и загадъчна структура в Югоизточна Азия.

Холандците са първите, които я забелязват през 1914 г. В своя доклад Колониалното археологическо дружество я посочва като планината Гунунг Паданг. Името означава Планината на Просвещението. На върха й местните се изкачват за медитация. Едва през 1979 г. европейски учени - географи и геолози, се изкачват до върха.

На върха на обраслата пирамида те откриват стотици камъни с правилна форма, подредени в определен ред. Така се появяват първите гатанки на Гунунг Паданг: кой е направил тези блокове, защо ги направил и най-важното - как са били влачени тук, на височина 885 метра над морското равнище.

Записани са местни легенди за Планината на Просвещението. В тях се разказва за цар Силаванга, който знае как да опитоми тигър и само с едно махване на ръка пренася базалтовите блокове, от които е направена Гунунг Паданг.

В средата на 2000-та година този доклад привлича вниманието на индонезийския археолог Дани Натавияй. Той знае, че крал Силаванга наистина е бил владетел на Ява през 1500 г. пр.н.е. и вероятно е имал нещо общо с Гунунг Паданг. През 2011 г. Дани Натавияй пристигна на експедиция, за да изследва Паданг.

Още в първите дни планината започна да поднася изненади. Оказва се, че се състои от 5 тераси - всяка по-висока от другите. 400 стъпала водят към върха. На върха, почистен от трева, са открити останки от мегалитни структури. Първите радиовъглеродни анализи потвърждават древността на структурите - 1500 - 500 г. пр. н.е.

Твърде правилната геометрична форма на Паданг внушава идеята за изкуствения й произход. Правителството поема финансирането на разкопките, започва мащабна работа и откритията стават все по-изненадващи.

Паданг наистина се оказва изкуствена пирамида, висока повече от 200 метра. За сравнение пирамида на Хеопс е 146,6 метра. Гунунг Паданг е изградена от блокове вулканична скала, залепени с цимент. По стените са открити надписи. Сканирането показва присъствието в сърцето на пирамидата на дълбочина 25 метра от повърхността на куха камера с размери 10x10x10 метра. Пробити са няколко ями, за да се определи точната възраст на Паданг. Пирамидата се окавза многостепенна и оформяна по различно време - 3000-5000 години, 9600 години, 11000 години. Проба, взета от дълбочина 30 метра показва възраст от 22 000 години. За пирамидата на Хеопссе счита, че е на 4 5000 години.

Яванската пирамида е била издигната на "вълни" в продължение на хилядолетия и всяка нова надстройка се е основавала на структура, която вече е била на стотици и хиляди години. Кога първият камък е отишъл в основата на пирамидата? Засега този въпрос остава открит, тъй като предстоят още сондажи и сондажи на повече от 150 метра.

През октомври 2014 г. в източната част на планината е открит метален предмет, който подкрепя и засилва мистерията. Учените са установили неговата възраст -

11 000 години, а металурзите са открили алуминий в състава му.

В наше време алуминий се добива чрез електролиза, но как това става на остров Ява преди 11 000 години? Има ли са ток? Или са притежавали непознати за нас методи за изолиране на химични елементи? Археологът Дани Натавияй се придържа към първата версия и твърди, че е намерил място в Паданг, където някога е била разположена примитивна електроцентрала.

Привържениците на теориите за извънземни пришълци също не остават назад. Те твърдят, че артефактът е загубен от извънземните, построили яванската пирамида. Теорията може да се приеме с усмивка, но яванските митове разказват за „сестра на Земята, обитавана от хора и лежаща на 500 крачки светлина от нея“. През 2014 г. астрономите откриват планетата Kepler-186f, отдалечена на около 500 светлинни години. Откъде древните яванци са знаели всичко това?