Пирамидите били имитация на планините

Древните мексиканци ги строели по подобие на вулканите

Мистика
23:30 - 02 Юни 2020
4337
Пирамидите били имитация на планините

Поредна теория за произхода на пирамидите стана известна на света. Този път източникът й е Националният институт по антропология и история на Мексико. Според работещите в него учени причината за изграждането на пирамидите в Централна Америка е желаните на древните жители да строят по подобие на природата. Други учени пък смятат, че пирамидите в Египет са гробници на фараони, независимо от това, че нито една мумия на фараон не е откривана в долината на Нил.

Мексиканските учени смятат, че пирамидите са свещени копия на планините. Според тях по този начин древните жители имитирали природата, в която се срещат пирамидални форми - например формите на вулканите, се казва в доклад с резултатите от изследването, публикуван на уебсайта на организацията на мексикансикя институт, съобщи БГНЕС, цитирайки РИА Новости.

Според авторите на изследването, древните мезоамерикански общества се стремели не само визуално да пресъздадат подобни природни обекти, но и са залагали някакво свещено значение в тях. Какво е това свещено значение, остава неизвестно, изследователите смятат, че това е причината, поради която пирамидите са били центрове на древни градове.

Мезоамерика е исторически и културен регион, който се простира приблизително от центъра на Мексико до Хондурас и Никарагуа. Архитектурата на мезоамериканските култури се отличава със своята сложност и богатство от стилове. Една от най-известните монументални структури в региона е пирамидата Ел Кастильо (Кукулкан), разположена в древния град на маите Чичен Ица (Мексико), призната за едно от Новите седем чудеса на света.