Пирани закриват изложба на Банкси в Лондон (СНИМКИ)

Мистерията около личността на художника остава пълна

Новини
17:21 - 11 Август 2024
936
Пирани закриват изложба на Банкси в Лондон (СНИМКИ)

След коза, пеликани и котка към животните на художника на графити Банкси, които от седмица се появяват ежедневно по улиците на Лондон и понякога бързо изчезват, се прибавиха и риби, които превърнаха стъклена кабина в аквариум, предава БНТ.

Обикновено не много пространен, мистериозният британски уличен художник обяви нови творби всеки ден през тази седмица чрез профила си в Инстаграм, предизвиквайки спекулации за тяхното значение и надпревара кой пръв ще открие следващата.

На 11 август стъклена кабинка, използвана за настаняване на полицейски служители, регулиращи движението в Лондон, беше намерена покрита с риби, наподобяващи пирани, което ѝ придаваше вид на аквариум.

Животинската поредица започна на 5 август с появата на коза, кацнала на комина на фасада в западния лондонски квартал Ричмънд.

На следващия ден се появиха слонове, които надничат от залостени прозорци в елитния квартал Челси.

След това - маймуни, висящи от железопътен мост в Шордич. После вълк, виещ от сателитна чиния на фасадата на магазин в Пекъм. Поредната анималистична творба на Банкси беше пеликани, които ловят риба над витрина на ресторант в Уолтъмстоу.

След това почитателите на Банкси се насладиха на котка, която се протяга през билборд в северозападната част на столицата.

Антената с вълка беше бързо премахната от трима маскирани мъже, а билбордът с котката беше демонтиран под освиркванията на публиката малко след като беше открит.

Работниците заявиха пред британските медии, че са били изпратени по искане на полицията от съображения за сигурност поради големия трафик на мястото.

Ежедневната поява на тези животни предизвика интензивни спекулации за тяхното значение. Някои се съмняват във връзка с неотдавнашните крайнодесни бунтове, конфликта в Газа, климатичната криза или дори с Олимпийските игри.

Но за неделния вестник "The Observer" целта е по-прозаична: чрез създаване на изненада и забавление се цели да се повиши общественият морал в момент, когато новините са мрачни.

Банкси (на английски: Banksy) е художник на графити от Бристъл, Англия. Името, рождената му дата и родното му място не са напълно ясни, защото самият Банкси предпочита да бъде анонимен. Негови графити има най-вече в Лондон, но и навсякъде по света. Има предположения, че швейцарският художник Метър де касон може да е Банкси. Метър де Касон отрича това на своя уебсайт. Телевизия BBC пък теърди, че зад този псевдоним стои Робърт Банкс, а до извода достигнал журналист, слушайки стари интервюта с артиста.

Повечето от графитите му имат социална насоченост или представляват модифицирани образи на известни картини и личности. Някои от творбите му са били показвани в музеи в Лондон, Ню Йорк и дори в Лувъра.