ПИРУЕТИ: Знаково лице на БСП се отрече от партията, присламчва се към ПП

Политика
12:45 - 14 Януари 2022
7623
ПИРУЕТИ: Знаково лице на БСП се отрече от партията, присламчва се към ПП

За грозен политически пирует в името на властта сигнализираха будни бесепари рано тази сутрин редакцията на Lupa.bg. Оказва се, че не само назначенията по министерствата са станали повод за сериозни раздори в някои от партиите на коалицията, но скандали тресат и местната власт. Така, например, знакова фигура на БСП, в името на това да запази поста си, е подела акция по тройно отричане на принадлежността си към Столетницата и се врича във "вечна вярност" към Продължаваме промяната.

Става въпрос за областния управител на Шумен Венцислав Венков, който по думите на социалисти, със зъби и нокти се опитва да накара "Дондуков" 1 в лицето на премиера Кирил Петков да го пощади и запази на креслото като губернатор. За целта той събира подписи от неправителствени организация и в региона, и извън него, както и на граждани с идеята да разпрати парафите до Продължаваме промяната и да докаже, че е най-подходящ за държавното местенце.

В подписката той заявява, че няма нищо общо с БСП, въпреки че е назначен като губернатор именно благодарение на Столетницата, и напълно се отрича от нея, разкриха нашите източници. Но припомниха - и на Венков, и за ръководството в ПП, че той не просто е свързан с левицата, макар и не с членска карта, а е верен неин последовател от години.

През 2014 г. той е назначен за областен управител от кабинета на Пламен Орешарски в коалиция БСП-ДПС, а през 2019 г. е кандидат за кмет именно на червените. Цели три мандата е и общински съветник от редиците на социалистите, но принадлежността му е замаскирана под любимия термин: "представител на гражданската квота".

А за капак - още през 2009 г. молещият се да остане начело на местната власт в Шумен е кандидат за депутат... от БСП.

Навръх 10 ноември второто служебно правителство на Стефан Янев, малко преди парламентарния вот, излъчил новата власт, Венков е назначен за губернатор на Шумен на мястото на Валентин Александров. Дотогава той е местен депутат в съвета в града тъкмо с гласовете на БСП от изборите преди 2 години и половина. 

Новоизпеченият ренегат, както го определят ядосаните бесепари, е роден през 1957 г. Завършил е българска филология във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”.