Писателят- дисидент Сергей Лебедев: Страхът на тиранина тресе Русия!

Избягалият от режима на Путин автор представи в София романите си "Предел на забравата" и "Дебютант"

Култура
17:20 - 23 Февруари 2023
2802
Писателят-дисидент Сергей Лебедев: Страхът на тиранина тресе Русия!

Популярният в Западна Европа и низвергнат в родината си руски писател Сергей Лебедев представи в столичната книжарница "Гринуич" романите си "Предел на забравата" и "Дебютант", съобщи издателство "Кръг".

На срещата си с българските си читатели, сред които са били писателите Георги Господинов и Димитър Кенаров, той е обсъдил провалите на съвременното руско общество и остро е разкритикувал политика на Путин, както и своите колеги писатели в Русия. Според него, за да оцелее руската култура, има едно морално, антропологично условие - способността на всеки един от сънародниците му да се погледне с очите на другия, с очите на украинците. "Ако сме способни на това - имаме бъдеще. В против случай - не", е заявил писателят.

Сергей Лебедев беше сред първите руски интелектуалци, напуснали страната си, след като режимът на Путин нападна преди година Украйна.

"Това, на което сме свидетели от 24 февруари миналата година насам, е израз на страха, който движи руското общество. Путин се страхува от Украйна и от украинската нация. Това е страхът на тирана, страх, който го кара да върши чудовищни неща", заяви Лебедев.

"На този фон нито една институция или организация в Русия не е казала твърдо "не" на случващото се. Дори църквата, която би трябвало да заклейми насилието, запази мълчание. Професионалното общество, което изкарва прехраната си със слово, също не каза нищо. Прекалено дълго убеждавахме другите, че не се страхуваме да говорим, но в момент, когато е жизнено необходимо да кажем "не", ние мълчим".

Според Лебедев Кремъл се опитва да превърне този руски страх в продукт за износ и да го посее далеч извън пределите на държавата: „Непрекъснато сме заливани със заплахи – как Европа щяла да замръзне през зимата без руския газ; как ще гладува без украинското жито. Гладът и страхът са използвани за контрол в концентрационните лагери. Всички ние можехме да направим много повече и да не купуваме страховете, които ни пробутват. Това би било първата линия на съпротива“.

Сергей Лебедев се срещна днес и със студенти от Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. 

ОЧАКВАЙТЕ УТРЕ В LUPA.BG ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ СЪС СЕРГЕЙ ЛЕБЕДЕВ