Писателят Владимир Зарев спечели наградата на името на Иван Вазов

Култура
20:27 - 22 Септември 2021 (обновена)
4182
Писателят Владимир Зарев спечели наградата на името на Иван Вазов

Известният писател Владимир Зарев бе удостоен тази вечер с Наградата за духовен принос на името на Иван Вазов. Отличието бе връчено от президента Румен Радев на церемония в Народния театър "Иван Вазов" по случай 100-годишнина от кончината на Патриарха на българската литература.

Наградата за духовен принос на името на Иван Вазов е учредена от фондация „Основа-та“ и за първи път се връчи на 9 юли 2020 г. по повод 170-годишнината от рождението на поета. Първите лауреати през 2020 г. бяха писателят акад. Антон Дончев и първият директор на Националната гимназия за древни езици и култури „Св. Константин-Кирил Философ“ Гергина Тончева.

Владимир Зарев e автор на романите „Битието“, „Изходът“, „Законът“, „Поп Богомил и съвършенството на страха“, „Разруха“, „Светове“, „Чудовището“ и др. Завършва българска филология в Софийския университет. От 1973 е редактор в белетристичния отдел на сп. „Съвременник“. Член на Съюза на българските писатели (СБП). Първия си разказ печата в сп. „Пламък“

Главен редактор е на списание „Съвременник“. Романите му се превеждат на много европейски езици, а „Разруха“ става бестселър в Германия и САЩ. През 2013 г. ТВ7 пуска сериала „Дървото на живота“, екранизация по романа „Битието“.

На 7 ноември 2017 г. е удостоен с ежегодната Държавна награда „Св. Паисий Хилендарски“ „за изключителния си принос за развитието на националната културна идентичност и духовни ценности“. През март 2019 г. получава орден „Стара планина“ първа степен „за изключително големите му заслуги в областта на културата и изкуството“. Съпругата му, поетесата Мирела Иванова, е драматург в Народния театър „Иван Вазов“ от 2016 г. 

Тази вечер в Народния театър ще бъде представен откъс от премиерния спектакъл „Народът на Вазов“ с режисьор Диана Добрева. В програмата са включени също изпълнения на симфоничния оркестър на Пловдивската опера с диригент Максим Ешкенази и солист Светлин Русев – цигулка. Водещ е актьорът Дарин Ангелов.

Десетки граждани се поклониха по-рано днес пред гроба на Вазов. От името на Народния театър венец поднесе директорът на трупата Мариус Донкин.

Сред присъстващите бяха актьорите Георги Мамалев, Емануела Шкодрева, драматурзите Мирела Иванова и Юрий Дачев, и още десетки служители на Народен театър „Иван Вазов“.

На 22 септември 1921 г. издъхва Иван Вазов. „Пръсва се сърцето му, побрало българските епохи, страдания, свобода. Цялата нация се сбогува със своя национален писател в продължение на дни. Поклонението е в тогавашния катедрален храм „Света Неделя“, а в деня на погребението целият път на безкрайното траурно шествие преминава покрай издигнати в памет на поета траурни пирамиди“, разказва драматургът на Народния театър Мирела Иванова.

„Днес, 100 години след смъртта на Вазов, ние продължаваме да живеем в неговото слово и книги, да изпитваме скръбта от голямото духовно осиротяване, да живеем благословени със стихотворението му „Аз съм българче“, казва още Иванова.