Писателят vs подполковника: 15 минути величие... Конструкция, лепена с кич

Писателят предвиди появата на партия, като на подп. Марков, в романа "Времеубежище"

Новини
15:20 - 05 Юли 2024
7220
Писателят vs подполковника: 15 минути величие... Конструкция, лепена с кич

Трусът от разтурянето на парламентарната група на най-новата фракция в НС - "Величие", стигна и до писателя Георги Господинов. С ирония и стил, творецът бе достатъчно красноречив в коментара си, без излишни думи.  

"15 минути величие... Защото всяка конструкция, градена върху минало и лепена с кич е нетрайна.", написа Господинов на профила си във Фейсбук.

Постът на таланта на политическа тема изненада мнозина, но се оказа, че всъщност в романа си "Времеубежище", донесъл на автора международната награда "Букър", Господинов предвижда тъкмо появата на подобна партия. Той пише за нарастващата мания по миналото, стига се дотам, че държавите в Европа гласуват в коя година от миналото да се върнат. Накрая една историческа възстановка на Втората световна война се превръща в истина. 

Господинов описва и патриотар, който прави дори прабългарски храни като конска пъстърма - фирма "Исторически храни и напитки" има идеологът на разпадналата се партия "Величие" Ивелин Михайлов. Перото на писателя е в действие и за надпреварата за най-огромно българско знаме.

Прозаичният повод за коментара на Господинов е драмата около партия "Величие" на Николай Марков и Ивелин Михайлов, след като бурята между двамата с тежки удари под кръста, докара разпада на парламентарната група. След като шестима си тръгнаха от партията, формацията пада под 10 депутати в Народното събрание и по закон спира да действа в парламента.