Пишат нов закон за пътищата

Новият правилник ще е съобразен с изискванията на ЕС за безопасно движение

Общество
20:52 - 24 Февруари 2020
1639
Пишат нов закон за пътищата

Да се направи изцяло нов Закон за движение по пътищата, предлагат три министерства - на вътрешните работи, на транспорта, на регионалното развитие и Държавна агенция “Безопасност на движението по пътищата”.

Според тях това е по-добрият вариант вместо разделянето на сегашния на три.

В новия закон ще се заложи на подхода “Безопасна система”, възприет от ЕС. При него се допуска, че хората правят грешки и поради това трябва да има съвкупност от мерки за предотвратяване на смъртни случаи.

Част от това са по-добра конструкция на превозните средства, подобрената пътна инфраструктура и по-ниските разрешени скорости за движение. Тези фактори можело да намалят катастрофите.

Друга мярка е разширяване на обхвата на налаганите санкции с фиш - при неговото издаване ще се определят нарушението и размерът на глобата едновременно. Лишаването от книжка и отнемането на контролни точки не трябвало пък да е обвързано с момента на извършването и с мястото на нарушението.

Ще се разработват и системи за контролиране и санкциониране на превишението на средната скорост. Това означава, че ще се засича времето, за което е изминато дадено разстояние от един автомобил, и ще се установява дали той се е движил с по-висока от разрешената скорост.

Това ще е изцяло нова система, тъй като камерите на тола не можели да се използват за засичане на средната скорост на движение.

Предложения какво да бъде включено в новия закон ще се приемат в 14-дневен срок. След това работна група ще изготви конкретните текстове и ще ги предложи за обществено обсъждане.