Пишеш срещу "Златен век" във фейсбук - "Артекс" те съди за 100 бона

У нас
13:46 - 06 Юни 2019
4400
Пишеш срещу "Златен век" във фейсбук - "Артекс" те съди за 100 бона

Строителните фирми "Артекс инженеринг" и "Артекс Златен век" са завели дела срещу двама граждани, позволили си да изразят публично мнение срещу небостъргача "Златен век" в столичния квартал "Лозенец". От дружествата, собственост на семейство Мирянови, претендират по 100 хил. лв. обезщетение от адвокат Никола Вапцаров и Мариан Башур. В исковите молби се посочва, че фирмите са претърпели неимуществени вреди от изказванията на Вапцаров и Башур във... фейсбук.

Делата са граждански и ще се гледат от Софийския градски съд. Основанието им е чл. 45 от Закона за задълженията и договорите за непозволено увреждане. Строителите твърдят, че твърденията на двамата са неверни и клеветнически.

Вапцаров и Башур са основни говорители на инициативния комитет срещу "Златен век". Те твърдят, че сградата се строи без валидно разрешение за строеж и затова трябва да ѝ се издаде ново разрешение, но за по-малко етажи, а построеното до момента да бъде сборено.

Башур твърди, че в телефонен разговор, както и в кореспонденция арх. Пламен Мирянов-младши му е заявил, че "политиците са с "Артекс" и няма смисъл от протести срещу сградата. Тогава Мирянов обяви, че твърденията на Башур не са верни.

В момента "Златен век" е спрян със заповед на Дирекцията "Национален строителен контрол". "Артекс" жали мярката в съда. До замразяването на строежа се стигна след избухването на скандала с евтините апартаменти, продадени от "Артекс" на преференциални цени на Цветан Цветанов, Цецка Цачева и други политици.