Пишман майстор на покриви подпали къща в село Ковачевица

Щетите от пожара са на стойност 137 644 лева

Общество
16:17 - 27 Април 2022
1312
Пишман майстор на покриви подпали къща в село Ковачевица

Майстор на покриви застава пред съда за причиняване на пожар по непредпазливост в къща в село Ковачевица, което е архитектурно-исторически резерват.

Пожарът е от 19 юли 2020 г. Стопанинът на двуетажна къща И.Х. имал уговорка за извършване на ремонт с Б.З., който поел ангажимент за отстраняване на течове на покрива.

Във фаталния ден майсторът пристигнал, носейки газова бутилка, горелка и воалит. Нагрял лента от него и я залепил върху пукнатина в дървената покривна конструкция около комина на къщата. Именно на това място още при изграждането на имота за изолация били използвани монтажна пяна и стиропор - лесно и силно запалими материали.

След отстраняването на един от течовете Б. З. преустановил ремонта и заминал да обядва, като оставил на покрива нещата, с които работел. Тръгвайки, той не огледал мястото за тлеене на огнище.

Не след дълго И. Х., който се намирал на терасата на къщата си, усетил миризма на дим. Мъжът видял задимяване на тавана и проблясване на пламък. Заедно с негови близки направил опит да гаси пожара, но не успял.

Огънят обхванал цялата покривна конструкция, което довело до срутване.

Според заключение на пожаротехническото изследване, вероятната причина за възникване на пожара е проявена небрежност при боравене с огън. Обвиняемият Б.З. извършвал ремонтната дейност върху дървена покривна конструкция, в която имало леснозапалими материали, с открит огън от газова горелка и воалит, представляващ горим материал.

Общата стойност на имуществените вреди възлиза на 137 644 лева.