Пияната учителка се изправя пред съда

Актуални новини
08:01 - 14 Февруари 2020
2762
Пияната учителка се изправя пред съда

Учителката от Хисаря Тонка Драгиева, заловена да шофира пияна, отива на съд, съобщи БНТ. Тя бе задържана в сряда сутринта пред училището, в което работи, с 1,85 промила алкохол в кръвта и с изтекла шофьорска книжка. 44-годишната жена твърди, че е празнувала до ранни зори сватбата на свой приятел и е пила само бяло вино.

Преподавателката определи случилото се като голяма грешка. Заради нея обаче я грози дисциплинарно уволнение, лишаване от свобода от 1 до 3 години и глоба от 200 до 1000 лева. Днес прокуратурата ще внесе обвиненията срещу учителката в Районния съд на Пловдив.

Тонка Драгиева е преподавател по физическо възпитание в Основно училище „Климент Охридски" в Хисаря от 7 години. На 12 февруари в 8.30 сутринта отива на работа. Спряна е от полицаи, които правят проверка за наркотици в района на училището. Дрегерът отчита 1,85 промила.


"Бяло вино съм пила. Освен това ме питаха „Яла ли си, спала ли си" - а аз не бях", призна учителката пред медиите. И призна, че е купонясвала до ранни зори: До около 4 часа някъде, то беше много късно, обаче тъй като имах един първи час, аз викам „Аз ще изкарам часа" и ще полегна малко."

Изпаднала в шок 44-годишната жена отказва кръвна проба. Задържана е за 24 часа в полицейското управление в Хисаря. 

Преподавателите и ръководството на училището са скандализирани от случая. От Министерството на образованието заявиха, че на учителката ще се търси дисциплинарна отговорност.

"Това ѝ състояние, първо, не позволява да упражнява служебните си задължения, второ, уронва престижа на организацията, в случая на училището и на професията", заяви министърът на образованието Красимир Вълчев. 

Тонка Драгиева вече е подала молба за напускане като преподавател в училището.