Пиянски облог ражда най-чудноватия футболен мач

Ел Готико оцелява дълго след края на махмурлука

Новини
14:31 - 02 Август 2020
2487
Пиянски облог ражда най-чудноватия футболен мач

Както много други щури идеи, най-невероятният футболен мач е плод на пиянски облог. За разлика от други подобни начинания обаче, чудноватият сблъсък, познат като Ел Готико, оцелява дълго след края на махмурлука.

Тази провеждаща се два пъти в годината среща между последователи на готическата субкултура и жители на град Уитби от графство Йоркшир генерира толкова много емоционални връзки, че се простира далеч отвъд футбола и музиката. Въпреки че играта страда от финансовия бич на локдауна, приятелствата, създадени откакто "Реал" (Готик) играе срещу "Атлетико" (Газет), продължават да вдъхват живителни сили на местния отбор "Уитби Таун" и да рушат мрачните готически стереотипи.

Пръв, последен и винаги част от приказката за Ел Готико е Джон Стокоу - жизнерадостен персонаж, който става младши репортер във в. "Уитби Газет" през 1995 г. Той пристига във вестника една година след първото издание на "Готическия уикенд на Уитби", постепенно превърнал се в традиционен фестивал на музикалния жанр, който просто отказва да умре.

Стокоу - привърженик на "Съндърланд", се сприятелява с много последователи на готическия стил и през 2004 г., докато разговаря на по питие с Майк Юуинс - запалянко на "Арсенал" и вокалист на готик-рок бандата "Манускрипт", започва разпален спор кой би спечелил футболен мач между "готите" и местните. И се ражда Ел Готико. "Двама приятели, които обичат бирата и футбола, ето как започна всичко", обяснява Стокоу.

Юуинс сформира "Реал" (Готик), а Стокоу основава "Атлетико" (Газет), кръстен отчасти на работодателя му. Замислено като забавление с благотворителен характер, дебютното издание се състои на стадиона на "Уитби Таун". Вече редовно събитие, мачът набира по над 10 000 паунда за различни каузи, които подкрепя - сред тях дейността на фондация "Уилоу", "SOS Детски селища". Отделно 5000 паунда се даряват на домакините от местния футболен клуб, които се радват на още много допълнителни постъпления, като се прибавят приходите от изпитите количества напитки от ожаднелите готически фенове по време на самия мач.

Понякога двубоят може да се похвали с професионално присъствие. Веднъж екипа на гостите облича някогашният младежки национал на Англия и легенда на "Ковънтри" Брайън Килклайн, който като капитан извежда клубния си тим до успеха над "Тотнъм" с 3:2 в паметния финал за Купата на Англия през 1987 г.

"Той игра за готите, защото бизнес партньорът му имаше сергия на един от готическите базари - спомня си Стокоу. - Беше огромен, много по-добър от всички останали и почти ме прекърши на две с един от шпагатите си, но беше топ отиграване. Бившият мениджър на "Уитби Таун" и звезда на "Съндърланд" Дарън Уилямс също игра една година - по едно полувреме за двата тима."

Вече превърнал се в толкова неразделна част от "Готическия уикенд на Уитби", колкото звука на китарите и синтезатора, Ел Готико привлича около 400 фенове, включително някои звездни гости. На трибуните е забелязвана дори Кортни Лав с шалче на "Реал" (Готик). Напълно признат от Футболната асоциация, мачът се ръководи от лицензиран съдия.

"Винаги има двама готи, които се грижат за коментара, докато ние играем - казва Стокоу. - Имаме готически танцьори и готи, свирещи на казу. Има мрачни стереотипи за готите, но през годините сме се забавлявали страхотно. Срещаме хора, с които не сме се виждали по шест месеца, пием бира и коктейли, бъбрим си за работа, за семействата."

Традиционният мач е изградил силна връзка между готическите последователи, град Уитби и местния футболен клуб. Заради липсата на официални срещи през последните месеци президентът на "Уитби Таун" Еди Макнами създаде дарителска сметка, за да може отборът да продължи да съществува, и готите се отзоваха.

Коронавирусът уби спорта и културата за няколко месеца, а сред жертвите беше и първото издание на "Готическия уикенд на Уитби" за 2020 г., което трябваше да се състои през април. Все пак вторият Ел Готико за тази година остава насрочен за следващия фестивал през октомври. Шанс за много приятелства да бъдат възобновени и едно чудновато съперничество да продължи на терена.