Пийте тази напитка всеки ден! Сваля кръвното и заздравява костите
Тази напитка е не само вкусна, но и несъмнено здравословна. Съдържа различни микроелементи и витамини: A, D, E, B, както и калций, магнезий, калий, натрий, фосфор, хлор. "Ще намали кръвното налягане и ще укрепи костите - тази напитка повишава имунитета и подобрява здравето - само 400 мл на ден са достатъчни", казва руският лекар д-р Александра Мязникова.
Едно от основните предимства на млечните продукти е способността им да имат благоприятен ефект върху костите. В допълнение, млякото подобрява имунитета, нормализира кръвното налягане, почиства тялото от токсини и "почиства" кръвоносните съдове. То може да помогне при стомашно-чревни проблеми, болести на Паркинсон и Алцхаймер.
"Бих посъветвала да давате на децата мляко. Тъй като има много калций, който е полезен за растежа, децата го усвояват добре. И, между другото, идеално обгръща стомаха", отбелязва гастроентерологът.
"Не бива обаче да се увличате по напитката. Прекомерната консумация на мляко може да доведе до различни заболявания. Животинските мазнини, съдържащи се в млякото, могат да причинят прогресия на сърдечно-съдовите заболявания. Съществува риск от развитие на диабет тип 1, остеопороза и множествена склероза", казва лекарят и уточнява, че млякото има способността да сваля кръвното само ако не се злоупотребява с него, както и с мазни и солени храни.
Лекарят препоръчва да се пие не повече от 400 мл. мляко на ден, децата могат да имат около 300 мл.
Млякото съдържа много хранителни вещества:
- Млечен протеин - средно около 3,2 грама на 100 милилитра. Най-голям дял има белтъкът казеин, а в малки количества присъстват и млечен албумин и глобулин. Млечният протеин съдържа всички незаменими аминокиселини – тези, които не могат да се синтезират в тялото ни, можем да ги набавим само от храната.
- Млечна мазнина - може да съдържа от 3,2 до 6% на 100 милилитра. Млечната мазнина е по-трудно смилаема, както и млечният протеин.
- Въглехидрати - млякото съдържа лактоза, която също се нарича млечна захар. Лактозата се съдържа само в млякото и за разграждането й е необходим специален ензим – лактаза. Когато в организма липсва този ензим, възниква лактазен дефицит, състояние, което причинява дискомфорт като подуване на корема и диария поради консумацията на млечни продукти.