Плъховете освирепяват при пандемията

Затварянето на ресторантите намалява количеството достъпна храна

Новини
12:00 - 25 Май 2020
2410
Плъховете освирепяват при пандемията

Центърът за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC) предупреди за увеличаване на активността на гризачите, чието поведение стана по-агресивно при пандемията на коронавируса, се казва в изявление, публикувано в офиса на сайта.

Експертите приписват това на затварянето или ограничаването на работата на ресторанти и други търговски предприятия, чиито отпадъци са основен източник за храна за плъхове. Подобни мерки са намалили количеството храна, с която гризачите разполагат, особено в големите търговски площи.

"Някои служби съобщават за повишена активност на гризачите, докато търсят нови хранителни източници. Програмите за санитарното състояние на околната среда и за борба с гризачите може да се сблъскат с повишаване на запитванията, свързани с гризачи и съобщения за необичайно или агресивно поведение", коментират от CDC.

"Плъховете стават агресивни не по отношение на хората, а един към друг", цитира в. „Ню Йорк таймс” ратолога Боби Коригън. Той отбеляза, че в Ню Йорк има определени колонии от плъхове, които от няколкостотин поколения зависят от отпадъците от местните ресторанти. Сега, след взимането на мерки за борба с разпространението на коронавируса, плъховете страдат от глад. С този проблем се сблъскат много градове. И така, в Ню Орлиънс пълчища плъхове излезли на улиците, а в Чикаго започнали смело да търсят храна дори през деня, при това преодолявайки големи разстояния.