Планът за възстановяване е надграден с още 13 реформи

Общество
11:32 - 16 Октомври 2021
923
Планът за възстановяване е надграден с още 13 реформи

Новата версия на Плана за възстановяване  е надгредена с 13 нови реформи спрямо априлската, една от които е за насърчаване на ВЕИ - присъединяване, затова потребителите да бъдат активни потребители. Това заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов в ефира на БНТ. 

"Ние надградихме много сериозно сферата на декарбонизацията чрез проекти в сферата на енергетиката за възобновяеми ВЕИ-та, също така надградихме финансовите средства, които са за ВЕИ-та за собствени нужди за бизнесите от 20 млн. на 220 млн. - 11 пъти увеличени в програмата за икономическа трансформация. От 20 млн. за ВЕИ на покривите на къщите на 140 млн. Това са стъпките, които можем да направим, когато пристъпим към излизане, да имаме и други възможности", коментира още Пеканов. Според него декарбонизацията на икономиката е един неизбежен процес в дългосрочен план, но дълги години темата е избягвана в България.

"В тази сфера ЕК, европейските институции заложиха доста голям приоритет на Зелената сделка - стъпки към декарбонизация на икономиката. В този смисъл върви и целият дебат за затварляне на въглищните мощности. Глобалният дебат върви в тази посока. Ние го поставихме като индикативна дата, крайна дата - 2038 година, за да започнем този дебат", поясни той.  Този преход по думите му може да се случи успешно само ако е плавен и справедлив - да се осигурят други работни места на хората в региона.

"Работихме добре в последните месеци, от една страна, да подобрим Плана, работи се също така по активиране на другите средства от фонда за справедлив преход, които са именно за социално-икономически мерки", обобщи вицепремиерът.