Планински спасители свалиха от Беласица мъж със счупен крак , паднал от водопад

Наложила се и намеса на пожарникари и полиция

Новини
21:57 - 13 Октомври 2019
1175
Планински спасители свалиха от Беласица мъж със счупен крак, паднал от водопад

Тежка се оказа изминалата нощ за планинските спасители от Сандански. С помощта на пожарникари те успяха да свалят мъж със счупен крак от Беласица, предаде Нова тв. 

Сигналът за инцидента е подаден малко след полунощ, съобщават от ПСС – Сандански във Facebook.

В него се споменавало паднал от водопад със счупен крак между хижите „Конгур” и „Беласица” в едноименната планина. „Били са двама единият от които се хлъзнал и паднал от водопада, неговия приятел го търсил доста време преди да подаде сигнала. Веднага от отряда тръгнахме натам. През това време полиция, пожарна и двама колеги планински водачи, както и хижарите от хижа  „Беласица” тръгнали да ги издирват. Намерили ги в много недостъпна скалиста местност. 

Пострадалият бил паднал от около 15 метров водопад и си счупил крака на две места. По насоки на колегите и пожарникарите около 4:00 часа бяхме при тях. Мъжът бе имобилизиран, облечен и поставен в носилката. След като видяхме терена, по който нямаше никакъв шанс за транспорт надолу трябваше да искарваме пострадалия нагоре по склона с денивелация 600 м. И наклон на терена над 45 градуса, сипеи и скали. Обадихме се за помощ, тъй като с наличните хора нямаше как да го изнесем”, разказват планинските спасители.

В ранните сутрешни часове пострадалият е изведен на пътя, където го чакала линейка.