Планова операция отложи делото на шофьор, убил с колата си трима до Български извор

Новини
11:20 - 04 Декември 2023
1135
Планова операция отложи делото на шофьор, убил с колата си трима до Български извор

Апелативният съд във Велико Търново отложи за 8 януари делото срещу 30-годишния Александър Ковачев от Габрово, който преди 3 г. уби в зверска катастрофа трима приятели и причини средни телесни повреди на още двама.

Мъжът има епикриза, че на 30 ноември е претърпял планова операция на глезена и явяването му в съдебната зала е невъзможно. Травмите му били получени при катастрофата. Изявлението на адвоката на подсъдимия предизвика недоволството на почернени семейства, които заподозряха пореден опит за протакане на процеса. 

Трагедията се разиграва на 18 ноември 2020 г., когато Васил Василев с още 4 момчета пътували до Габрово. Отишли да купуват гуми за колата на едно от момчетата и се връщали към Етрополе.

 Александър Ковачев карал към Габрово бясно - със 110 км/час при разрешена 50 км/час. Близо до с. Български извор автомобилът му навлиза в насрещното и удря колата на петимата - Васко, Георги, Светлин и още две момчета. Васко загива на място. Георги и Светлин умират в болница от травмите си, които били несъвместими с живота. Другите две момчета остават полуинвалиди и психически разбити.

Васко е карал с 45 км/час и всички в колата са били с колани, казва многократно майката на Васко Петя Иванова. Тя е сред почернените семейства, които излизат на протести срещу бавното правосъдие и несправедливите наказания, давани на убийците на пътя.

Делото за катастрофата до с. Български извор се връща в съда във Велико Търново с решение на Върховният касационен съд, който е отменил присъдата на долната инстанция.

На първа инстанция съдът в Ловеч осъди на осем години затвор виновният шофьор по съкратено съдебно следствие. Според експертизите подсъдимият е шофирал беемвето си със скорост от 110 км/ч при разрешена в участъка 50 км/час. Навлязъл е в лентата за насрещно движение и по непредпазливост причинил смъртта на трима души и средна телесна повреда на двама други, като деянието е особено тежък случай.

На втора инстанция присъдата бе намалена на 4 г., а ВКС я отмени изцяло и върна за ново разглеждане от друг състав на Апелативния съд.

Според родителите фрапиращото е, че Ковачев няма и ден задържане в ареста, докато те търсим истината.