Плантация с най-скъпата храна в света ни прави богаташи
Нашенци засевят черен трюфел край Брезово и Асеновград
Плантация с един от най-големите деликатеси на планетата - черните трюфели, е на път да превърне района на Брезово и Асеновград в българската Мека на "златната" храна.
Черният трюфел, известен като диамант, заради изключителните му вкусовите качества и космическата цена от 1000 лева за килограм, ще се отглежда в симбиоза с овощни дървета в плодородните пловдивски райони.
В Брезово проектът за трюфелите е по програма на общината за иновативни производства и екологично земеделие. Намерение за култивирано отглеждане на "черното злато" има и за района на Горни Воден край Асеновград. Според запознати, култивираното отглеждане на трюфели може да замени успешно отглеждането на тютюн, както и печалбата от него в много райони на страната.
Проектът е на ДЗЗД „Агромид трюфел“ ЕООД със съдействието на „Интелект консулт плюс“ – ЦМ ЕООД. Той стартира с презентация на начинанието и технологиите пред местната общност в Брезово.
Целта на проекта е да се получат плодни тела на черен трюфел чрез микоризиране на овощни дървета, в случая сливи, и фиданки на леска – лешник.
При естествени условия черният френски трюфел расте предимно на варовикови почви и обича по-влажно и меко лято.
Проектът ще се реализира в рамките на две години от 2021 до 2023 г. по Програмата за развитие на селските райони. Той е на стойност 152 081 евро, осигурени по програмата.
Култивирането на трюфели е хит в редица държави в Европа. Трюфелите са едни от най-скъпите гъби в света, а отглеждането и търговията с тях носи печалби от милиони долари по света.
Икономическата им стойност се дължи на уникалния аромат на гъбата-корен, богатото съдържание на антиоксиданти, микроелементи, белтъци, фибри и други полезни за здравето вещества.