Плащаш 1000 лв., ако вдигаш шум

фирмите ще плащат от 3000 до 6000 лева

Актуални новини
14:25 - 29 Септември 2019
3099
Плащаш 1000 лв., ако вдигаш шум

Нови по-високи глоби за нарушаване на обществения ред регламентира градската наредба на Пловдив. Промяната се налага заради поправките в закона за шума, приети през лятото.Така системните нарушители, които смущават тишината на съседите си, може да бъдат глобени от две до шест хиляди лева.

Според гласуваната наредба физическите лица за първо нарушение ще бъдат санкционирани от 500 до 1000 лева, а фирмите ще плащат от три до шест хиляди лева. При рецидив обаче глобите скачат неколкократно.

Йордан Ставрев - заместник-кмет на Пловдив: За физическите лица глобата е от 2000 до 6000 лева, а на юридическите лица и едноличните търговци от 5000 до 12 000 лева. Тук говорим за озвучителни уредби, за заведения.

Пловдивчани не виждат особен смисъл от увеличаването на санкциите. Представители на ресторантьорския бизнес в града също са на мнение, че по-високите глоби едва ли ще действат дисциплиниращо. Таксите за силен шум в жилищни сгради остават непроменени.

"За нас конкретно промяна няма да има. Нямаме музика отвън и не мисля, че някога сме носили главоболие на когото и да е било. За мен остава това особено усещане, че сякаш държавата с всичките си закони и нормативни уредби кара разни хора да се чувстват като престъпници", заяви Ивайло Дернев - собственик на заведение.