Плащат по 144 лв. за труп на глиган

Актуални новини
13:12 - 20 Октомври 2020
2180
Плащат по 144 лв. за труп на глиган

Средно по 144 лева се изплащат на ловци, горски и други лица за всеки открит и предаден от тях труп на диво прасе.

Парите се дават, за да се стимулират гражданите да съдействат за предотвратяване на разпространението на африканска чума по свинете. От Българската агенция по безопасност на храните обявиха пред „Телеграф“, че от предприемането на спешни мерки за борба с чумата до октомври тази година са изплатени 114 хил. лв. към държавните горски и ловни стопанства за намерени в тях 791 трупа на диви свине.

За периода от началото на септември до 11 октомври тази година в системата за контрол и изследване на дивите прасета за чума са въведени общо 1799 проби. Констатираните положителни резултати за по-малко от месец са 44 на брой. Във връзка с безопасността и предотвратяването на разпространението на вируса при отстрел по време на групов лов на дива свиня се прилагат мерките, съгласно законодателството.

Всички отстреляни диви свине се изследват за вируса. Пробите се маркират, етикетират и попълват в специално разработената система Модул „Лов“. До излизането на резултатите от изпитването, труповете на дивите свине трябва да се съхраняват в хладилно съоръжение. При положителен резултат труповете се обезвреждат под контрола на официален ветеринарен лекар. Същите мерки и действия се прилагат и при индивидуален лов на дива свиня.

Относно мерките за трансгранично неразпространение на болестта придвижването на дивите свине може да се ограничи чрез изграждане на физически препятствия – огради.

Към момента огради има по границите между България и Румъния и между България и Турция. Другият ефективен начин за ограничаване на трансграничното предаване на инфекции по животните е поддържането на ниска гъстота на популацията в граничните райони, което може да се постигне със засилване на лова.

За тази цел бяха предприети и изменения на Закона за лова, според които при необходимост, министърът на земеделието, храните и горите, след съгласуване с министъра на околната среда и водите да може да разрешава санитарен отстрел на дива свиня от служителите на МВР, Министерството на земеделието и Министерството на отбраната.