Пласидо Доминго съсипан, опери масово отменят негови участия

Топ
00:33 - 15 Август 2019
6552
Пласидо Доминго съсипан, опери масово отменят негови участия

Една от най-ярките звезди на световната оперна сцена - Пласидо Доминго, е съсипан! Двe престижни сцени отмениха бъдещи участия на тенора, а Лосанжелиската опера обяви, че започва разследване срещу него. Самият той преосмисля бъдещите си изяви. Всички тези действия идват в отговор на скандалната публикация на Асошиейтед прес, в която 9 жени обвиняват легендарния певец в сексуален тормоз и неуместно поведение.

Пласидо Доминго е генерален директор на Лосанжелиската опера от 2003 г., като е бил и художествен директор там – позиция, на която има властта да дава роли и, както обвинителите му заявяват, "да разрушава кариери". Някои от жените, говорили пред „Асошиейтед прес“, казват, че Доминго се е възползвал от длъжността си в Лос Анжелис и на други места, за да се опитва да ги принуди към сексуални отношения. Част от свидетелките заявяват, че са били „наказвани професионално“, ако са отказвали на тенора.

Във вторник Филаделфийската филхармония и Операта на Сан Франциско обявиха, че отменят предстоящи участия на Доминго. От Метрополитън опера в Ню Йорк излязоха със становище, че ще изчакат резултатите от разследването на Лосанжелиската опера преди да направят решение за бъдещето на певеца в Мет, където той има планирано представление през септември.

78-годишният Пласидо Доминго е една от най-влиятелните фигури в индустрията. Повече от 30 души от света на операта са заявили пред „Асошиейтед прес“, че поведението му дълго време е било „обществена тайна“. Българката Райна Кабаиванска бе от малцината, които го защитиха публично. Самият той в специално изявление посочи, че всички твърдения се отнасят за събития по-стари от 30 години и са „дълбоко тревожни и, както са представени, неточни“.

От Лосанжелиската опера обявиха, че ще наемат външна агенция, която да разследва „притеснителните обвинения“ срещу Доминго.

„Пласидо Доминго от повече от три десетилетия е динамична творческа сила в живота на операта в Ел Ей и арт културата на града – се казва в изявление на трупата. – Независимо от това, ние сме решени да направим всичко възможно, за да създадем професионална и комфортна среда, в която всички наши артисти и служители се чувстват еднакво ценени и уважавани.“

Пласидо Доминго и Райна Кабаиванска като Каравадоси и Флория Тоска в „Тоска“ от Пучини (1976 г.). Родната оперна дива единствена защити колегата си и обяви, че той винаги се е държал като джентълмен
 
Междувременно стана ясно, че операта на Сан Франциско отменя концерта на тенора за 6 октомври, който трябваше да отбележи 50-ата годишнина на взаимоотношенията между певеца и трупата. Събитието бе анонсирано като „единствено по рода си“ с „един от най-влиятелните певци в историята на операта“. През април тази година Мет устрои галавечеря за Доминго, на която цената за място започваше от 2500 долара. Според календара на операта в Ню Йорк той трябва да изиграе заглавната роля в „Макбет“ в три представления през септември и октомври.

Но не всички ангажименти на тенора вървят към отмяна – президентът на Залцбургския фестивал в Австрия Хелга Щадлер заяви, че организаторите са се съгласили Доминго да излезе за предвиденото си на 31 август участие. Не е ясно обаче дали Пласидо Доминго ще се появи на сцената. Близки до тенора разкриват пред "Обзървър", че той бил "силно разстроен и объркан" от заформилата се истерия и най-вероятно ще отмени бъдещите си участия.