Плажовете “Кранево - Север“, „Албена“ и „Бялата лагуна“ получиха „Син флаг“

Наградата е най-утвърденият еко етикет и стандарт в туризма

Новини
15:35 - 22 Май 2024
17838
Плажовете “Кранево - Север“, „Албена“ и „Бялата лагуна“ получиха „Син флаг“

На церемония във ваканционното селище "Албена" беше връчено отличието "Син флаг" на двадесет и два плажа и едно яхтено пристанище от България. В област Добрич са отличени три плажа, като два са на територията на община Балчик и един в община Каварна.

Председателят на движение "Син флаг" за България Станимир Димитров каза по време на церемонията, че решението 23 обекта у нас да получат приза, е взето от международно жури на програмата в Копенхаген. Сини флагове има почти по цялото крайбрежие. Най-много обекти, отличени тази година с екологичния приз, са на територията на община Несебър.

Самата награда е най-утвърденият еко етикет и стандарт в туризма,

с който са удостояват плажове и яхтени пристанища в цял свят. За да заслужат "Син флаг", управляващите на плажовете и марините трябва да изпълнят редица критерии, свързани с качеството на морската вода, екологичната информация и екологично образование, безопасността, услугите и удобствата. Участието е доброволно и зависи главно от инициативата и амбицията на концесионерите на плажни ивици, поясни още Димитров.

Българските плажове, които получават наградата, са: "Аркутино", "Дюни-Юг", "Дюни", "Харманите", "Созопол-Централен", плаж "Къмпинг "Черноморец", "Поморие-Изток", "Несебър-Юг", "Слънчев бряг-Юг", "Слънчев бряг-Централен", "Слънчев бряг-Север", "Свети Влас-Централен", "Свети Влас-Нов плаж", "Свети Влас-Изток", "Обзор-Централен", "Бяла-Юг", плаж "Хижа "Черноморец", "Слънчев ден", "Златни пясъци", "Кранево-Север", "Албена", "Бялата лагуна".

Ваканционното селище "Албена" получава отличието за 28-и път,

а то се връчва за 29-а година, каза пред БТА ръководителят на отдел "Сектор Спорт" в курорта Стоян Златев. Той каза още, че има клиенти, които търсят само плажове със син флаг. Стоян Златев съобщи и че

до края на месеца ще отворят врати всички 30 хотела на територията на ваканционното селище. 

"Бялата лагуна" в община Каварна получава отличието за осма поредна година, каза старшият спасител Веселин Стоев. 

И двамата представители на плажове по Северното Черноморие коментираха, че очакват добър летен сезон. 

Награждаването завърши с издигане на флага на плажната ивица на "Албена".