Плажовете на Слънчев бряг са в Топ 100 на най-забележителните в света

Начело в класацията са Бора Бора, Уайкики и Копакабана

Новини
09:52 - 07 Април 2024
3007
Плажовете на Слънчев бряг са в Топ 100 на най-забележителните в света

Слънчев бряг грейна на 84-то място в Golden Beach Award 2024 - ранглистата на стоте най-забележителни плажа на планетата. Класацията се изготвя всяка година от базираната в Лондон компания BeachAtlas (Плажен атлас), пише СЕГА. 

Не става дума само за златен пясък и кристални сини води, оценени са и много други фактори, чието съчетание прави избраните плажове изключителни. Наред с известни плажове като кубинския Варадеро и Патая в Тайланд в ранглистата има и такива, за които може и да не сте чували - като Брега на Скелетите, Стъкления, Черния пясък, JBR. Плажовете не са само морски и океански, има езерни (като на Балатон) и дори речни. "Английската градина" например, която всъщност е германска,  се намира на река Ейсбах край Мюнхен и е атракция за... сърфисти.   

Начело в Golden Beach Award 2024 са Бора Бора (Френска Полинезия), Боулдърс (Южна Африка), Уайкики (Хавай), Копакабана (Бразилия).

Авторите на Топ 100 са публикували кратки представяния и снимки за всеки от стоте фаворита, които обясняват защо именно те са отличени. Уникална природа, биоразнообразие, местни традиции, културни забележителности, достъпност, дневни развлечения, нощен живот -  това са критериите, по които експерти в областта на туризма и инфлуенсъри са дали своите оценки.

Описанието за единствения български представител гласи: "Слънчев бряг бързо набира слава като следващата голяма дестинация за плажни партита. Разположено покрай брега на Черно море, това оживено място гъмжи от оживени барове, клубове и плажни партита, които продължават до зори. С достъпните си цени и безкрайните възможности за забавление Слънчев бряг предлага перфектна комбинация от слънчеви дни и наелектризиращи нощи.

Заслужава си човек да разгледа стоте  уникални плажа и дори да не планира воаяж, да си направи виртуална разходка - местата наистина са забележителни. 

Южноафриканският Boulder beach (на втора позиция в топ 100) се нарича така заради огромните заоблени камъни, заседнали в пясъка и в морето, но най-впечатляващото е, че тук е пълно с пингвини и посетителите могат да плажуват в тази необичайна компатия. 

Заливът Мая Бей, Тайланд също е в челната десятка. Освен че е божествено красив, чарът му се допълва от филмова слава - тук е сниман "Плажът" с Леонардо ди Каприо.

"Черният пясък" в Исландия е постлан с вулканични камъчета, на които и дължи името си.  В съчетание с причудливите мрачни базалтови скали този северен плаж изглежда като филмов декор и да, вдъхновил е създателите на филми като "Игра на тронове" и "Стартрек". 

Намибийският Бряг на скелетите несъмнено е уникално място - заради силуетите на катастрофирали и полупотънали кораби, а също и заради традицията на местните хора да използват костите на загинали китове, за да си строят колиби.

Брегът на словенското езеро Блед е на 49-о място в топ 100 на очарователните плажове с красивата природа, с острова и кулите на замъка, напомнящи за средновековна приказка. 

Полският плаж Сопот на Балтийско море също е намерил място в стотицата - заради красивите гледки и крайбрежните заведения, а също и защото има най-дългия дървен кей в Европа - 515 метра.