Плейбой и скандалджия - това е новият директор в ЦСКА

Спорт
17:45 - 24 Ноември 2020
3951
Плейбой и скандалджия - това е новият директор в ЦСКА

Най-голямата реклама за България в момента е ЦСКА. Нищо ново под слънцето. А и не семо сега, така е било и преди. Този път името на армейците се свързва с Алън Пардю - човекът, който официално от вчера е спортно-технически директор на "Българска армия". Всички британски таблоиди и електронни медии понеделник имат едно водещо заглавие: "Алън Пардю поема властта в ЦСКА" - горе-долу в този контекст.

Lupa.bg научи, че той е бил гласен за треньор, но нещата са се развили много бързо с Бруно Акрапович, който пое червеното кормило. Сега ще трябва босненецът и британецът да дърпат конците на армейската каляска.

Последните треньорски начинания на Пардю не бяха успешни, но сега той влиза в друга роля.

59-годишният специалист е добре познато име от Висшата лига на Англия и имаше силни периоди като мениджър, но остава полемична фигура и се е замесвал в редица скандали заради всеизвестния си темперамент.

Така че за бившия футболист на Кристъл Палас, Чарлтън и Тотнъм има доста какво да се каже, а доколко ще помогне на ЦСКА в тази необичайна за него роля, ще се види след време.

Постът на спортно-техническия директор при армейците беше освободен преди два месеца от предшественика на Пардю - Кристиано Джарета, чиито функции и принос за клуба така и не станаха съвсем ясни.

Алън Пардю е роден на 18 юли 1961 г. в Уимбълдън. През кариерата си на футболист играе предимно в долните дивизии на Англия, но през 1989 г. помага на Кристъл Палас да влезе в елита. През следващата година вкарва победния гол за успеха с 4:3 след продължения на полуфинала на Купата на ФА на „Вила Парк“. След това играе на финала (3:3) и неговото преиграване (0:1) срещу Манчестър Юнайтед.

През 1991 г. става част от Чарлтън и през сезон 1992/93 става голмайстор на тима във втора дивизия с 10 попадения. През 1995 г. играе за Тотнъм под наем в четири мача от Интертото. В една от тези срещи Шпорите записват най-тежката си загуба – 0:8 от Кьолн, след като пускат в игра предимно резерва и играчи под наем.

С

лед това Пардю отказва да играе в Хонконг и преминава в Барнет, където става играещ треньор под ръководството на мениджъра Тери Буливант. През 1997 г. Буливант напуска, за да поеме Рединг и взима Алън Пардю със себе си и го прави треньор на втория отбор. През март 1998 г. Кралските поданици уволняват Буливант и Пардю временно застава начело на отбора. Така започва работата му като треньор на мъжки отбор.

Остава начело на Рединг до 2003 г., когато напуска със скандал, за да поеме Уест Хем. На "Ъптън Парк" се справя добре и през 2006 година извежда отбора до финала за Купата на Англия, който е загубен изключително драматично от Ливърпул. Секунди преди края Уест Хям води с 3:2, но допуска изравняване и после губи при дузпите.

Уволнен е от Чуковете на 11 декември 2006 г., но само след две седмици поема Чарлтън, където първоначално работи с Радостин Кишишев, а след това и със Светослав Тодоров.

На 22 ноември 2008 г. напуска Чарлтън, а през юли следващата година застава начело на Саутхемптън. През 2010 г. напуска заради неразбирателство с управата. На 9 декември същата година Пардю поема Нюкасъл. Два дни преди настъпването на 2015 г. разтрогва договора си и застава начело на Кристъл Палас, само месец, след като е избран за Мениджър на месеца във Висшата лига.

Задържа се само година начело на Орлите, с които пак губи финал за Купата.

На 29 ноември 2017 г. е назначен за мениджър на Уест Бромич, но остава на поста само пет месеца. На 24 декември 2019 г. започва последната си до момента месторабота в АДО Ден Хааг, но отказва да не продължи договора си и на 22 април 2020 г. напуска.

Сега Пардю идва със самочувствието на треньорския си опит в тимове като Нюкасъл, Кристъл Палас и Уест Хем, като с последните два състава се представи добре не само в първенството, но и стигна два финала за Купата на ФА, загубени от Манчестър Юнайтед и Ливърпул.

Най-големия си личен успех той постигна начело на Свраките през 2012 г., когато беше обявен за мениджър на сезона във Висшата лига.

Тогава Нюкасъл надскочи всички очаквания и завърши пети в шампионата, като постигна първото си класиране за евротурнирите, откакто успя да се завърне в английския елит.

Оттогава датира и една от най-престижните победи в кариерата на Пардю, убедително 3:0 над Манчестър Юнайтед, на което години по-късно той направи и тактически анализ за The Coaches' Voice.

Неговата последна засега работа в Англия беше като мениджър на Уест Бромич Албиън през 2018-а, когато обаче стоя на поста само четири месеца и се раздели с клуба заради катастрофални резултати (една победа от 18 мача).

Впоследствие Алън Пардю стана анализатор на "Скай спортс", а в края на миналата година за пръв път излезе да работи извън родината си.

Той пое нидерландския АДО Ден Хааг, но това приключение приключи с принудителното спиране на местния шампионат след избухването на пандемията.

В Нидерландия резултатите на Пардю също бяха плачевни. При само една победа от 8 мача и на 7 точки под спасителната зона, АДО Ден Хааг се смяташе за сигурен изпадащ преди сезонът да бъде прекратен.

Затова Пардю е без работа от април и макар името му да се спрягаше за някои останали без треньор английски отбори, в крайна сметка той предприе рязък завой и се насочи към България.

На мениджъра му се посъбраха провали в последните години, но отдавна си е спечелил авторитет на Острова, където е известен и с емоционалните си изблици.

Той е известен и като ценител на женската красота - една негова популярна снимка показва как е прегърнал куп мадами на конкурс за красота в Ибиза. Дали пък няма да се подхлъзне и да се засили към Студентски град, където болшинството от футболистите у нас ходят често. Е, разбира се, и заведенията са отворени докато той пристигне и успее да се гмурне в родната футболна действителност.

Сред най-колоритните му изпълнения е един прочут танц край тъчлинията след гола на неговия Кристъл Палас във финала за Купата на Англия срещу Манчестър Юнайтед преди 4 години.

После Червените дяволи направиха пълен обрат, но кадърът с танцуващия Пардю си остава на челно място сред най-запомнящите се моменти с негово участие.

Други от емблематичните му прояви не са толкова безобидни и добре се помнят неговите спречквания на тъча и обидите към Арсен Венгер и Мануел Пелегрини.

По време на мачове Пардю е готов да скочи на всеки и веднъж бутна четвъртия съдия при протест и после сам определи постъпката си като нелепа. Пардю се забърка в скандал и когато удари с глава футболиста на Хъл Сити Дейвид Мейлър, докато беше наставник на Нюкасъл през 2014-а.

За случая Пардю отнесе глоба и три мача наказание, а поведението му беше определено като "недопустимо" за един мениджър.

За родения в Уимбълдън специалист се разказват и други не по-малко странни истории. Говори се, че на домашно парти на лондонски журналист е обособена отделна ВИП стая, в която се подвизава единствено Пардю.

Друга история е разказана от дългогодишен фотограф на Уест Хем, станал свидетел на следното: Пардю (тогава начело на Уест Хем) вечеря заедно с кондиционния треньор на тима и си поръчва същото като него. Когато храната пристига, мениджърът решава, че порцията на асистента му е по-хубава от неговата и без капка свян разменя чиниите.

"Не можеш просто така да взимаш нечия храна", възмущава се присъстващият там фотограф, но Пардю отвръща: "Когато си Краля, имаш право на всичко".

Пристигането му ще внесе допълнителен колорит на "Българска армия", но дали буйният британец ще се окаже толкова близък до балканските нрави, колкото изглеждаше в най-активните си треньорски години.