Племенникът на Гоце - Христо Христов: България е руски сателит!

Всяка година ходим в Скопие, оставяме по едно цвете на гроба, разказа роднината на войводата

Общество
19:04 - 04 Февруари 2023
9387
Племенникът на Гоце - Христо Христов: България е руски сателит!

”България винаги е била сателит на Русия. Имам приятел, който обичаше да казва една мисъл. Вероятно тя важи за действията или по-скоро за бездействията на България да си върне костите на Гоце Делчев. Тя гласи: ”Има ситуации, след които ставаш полковник или покойник.” България остана в ролята на сателит.” Това заяви праплеменникът на Гоце Делчев – диригентът Христо Христов пред БНТ.

Христов каза, че това, което знае за Делчев е, че той е бил много добър човек: "Много хора са го харесвали и са го следвали, защото той е бил лидер. Той е типичен представител на нашият народ."

Според Христов нашата държава никога не е имала възможност да изкаже различно мнение или да се противопостави на това защо тленните останки на Гоце Делчев са в РСМ: "Всяка година ходим в Скопие, оставяме по едно цвете на гроба на Гоце Делчев и си отиваме. Но миналата година стояхме 3 часа отвън. Не е нормално такова отношение към наследниците на революционера."

Днес се отбелязват 151 години от рождението на революционера Гоце Делчев. След побоя над Христиан Пендиков в Охрид напрежението между България и Македония бързо ескалира. Стигна се до публични заплахи срещу Пендиков и за предупреждения български политически лица да не ходят в Република Северна Македония за честванията.

За да успокои страстите България върна посланика ни в Скопие, а днес в гарант за сигурността на българите се превърна служебният вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев, който присъства на честванията в Скопие.