Плевен е домакин на среща на рускоговорещите в България

Кметът на града - Георг Спартански, заяви, че в знак на признателност към загиналите герои са построени много паметници у нас

Новини
15:06 - 08 Юни 2019
3372
Плевен е домакин на среща на рускоговорещите в България

Плевен днес е домакин на национална среща на рускоговорещите, живеещи в България и на XII церемония "Съотечественик на годината". Тя е организирана от Федерацията "Съюз на съотечествениците" от София и Дружество "Възход" - Плевен.

В залата на Драматично-кукления театър "Иван Радоев" са се събрали рускоговорещи, представители на десетки клубове от цялата страна.

Кметът Георг Спартански приветства гостите и отбеляза, че "Плевен е град на българо-руската бойна слава". Той припомни, че след петмесечна ожесточена битка за Плевен е постигната победа, решаваща за победоносния изход на Руско-турската война от 1877-78 г. за Освобождението на България.

Спартански посочи, че в знак на признателност към загиналите герои са построени много паметници в Плевен и в България, сред които са параклиса-мавзолей "Свети Георги Победоносец" и Плевенската панорама.

"Нашият народ няма да забрави героите, паднали за неговата свобода. Народите ни изпитват братски чувства и ние трябва да развиваме нашите отношения", каза в словото си Спартански. Той подчерта, че Плевен има партньорски отношения от 55 години с град Ростов на Дон, а по-отскоро и с Централния административен окръг на Москва, които ще развива и в бъдеще.