Плевен пречупи петата вълна

Здраве
15:45 - 19 Февруари 2022
4164
Плевен пречупи петата вълна

В Плевен е пречупена петата вълна на COVID-19. Това каза пред журналисти днес д-р Илиян Минчев, директор на Регионална здравна инспекция - Плевен (РЗИ). Той подчерта, че клъстърът, част от който е и област Плевен, вече е в т.нар. жълта зона.

Очакванията на д-р Минчев са утре или в понеделник областта да е с нива на заболеваемост под 1000 на 100 000 души население. Заради намаляващия брой новозаразени от 21 февруари, понеделник, се отменят въведените по-рано този месец ограничителни противоепидемични мерки, подчерта д-р Минчев. По думите му легла в болниците има - както за неусложнени, така и за пациенти, които се нуждаят от интензивни грижи.

По отношение на ваксинацията срещу COVID-19 д-р Минчев подчерта, че Плевен винаги е била на много добро ниво, сравнено с други области в страната. В момента областта ни е след София, Пловдив, Варна и Бургас по поставени дози.

"За съжаление общата тенденция сега е за спад на интереса към имунизация, който се наблюдава и в Плевенска област", отбеляза той. Няма голяма активност и при ваксинацията на деца от 5 до 11 години. Досега са поставени около 60-70 дози.

От РЗИ не планират все още да бъдат отворени пунктове за ваксинация на открито, тъй като интересът намалява. През миналия уикенд, каза д-р Минчев, са били поставени едва осем дози в дежурния кабинет.

Д-р Илиян Минчев участва днес в професионална дискусия за комуникацията с пациенти и ползата от ваксинацията срещу COVID-19, на която домакин е Медицинският университет.

Тя се организира от фондация "Астра Форум", съвместно с националните представителства на Световната здравна организация и Уницеф за България и със съдействието на Министерство на здравеопазването и Българския лекарски съюз. Модератори на форума са проф. Радостина Александрова, вирусолог от Българската академия на науките, Младен Владимиров, психолог-консултант, доц. Милена Карчева, ръководител на катедра в МУ-Плевен.