Плевенската филхармония откри лятната си програма с маестро Найден Тодоров

Почитателите на музиката се насладиха на виртуозни изпълнения

Култура
13:57 - 03 Юни 2022
2637
Плевенската филхармония откри лятната си програма с маестро Найден Тодоров

Плевенската филхармония откри богатата си лятна програма от концерти под диригентството на маестро Найден Тодоров с виртуозния български пианист Иван Дончев. След впечатляващо изпълнение наизуст на Концерт за пиано и оркестър номер 2 от Рахманинов, Иван Дончев бе извикан на бис. Той предизвика още овации от публиката с представянето на "Танц на огъня" из балета "Любовна магия" от Мануел де Файя.

Изтъкнатият маестро Найден Тодоров събра много възторзи със Симфония номер 1 от Йоханес Брамс. Маестрото направи още един подарък на плевенските си почитатели. Специално за тази програма бе поканил като изненада за публиката трима великолепни оперни певци с международна кариера – Венцеслав Анастасов, Георги Султанов и Пламена Гиргинова. Те изпълниха арии шедьоври – на Риголето из "Риголето" от Верди, на Каварадоси от "Тоска" на Пучини и на Мими из "Бохеми” на Пучини.

След тази прекрасна среща, маестро Тодоров ще зарадва меломаните в Плевено още два пъти това лято. На 15 юни в Летен театър "Кайлъка" ще представи суперпродукция на операта "Тоска" от Пучини с участието на Таня Иванова  (сопран) в ролята на Флория Тоска, Георги Султанов (тенор) в ролята на Марио Каварадоси, Венцеслав Анастасов (баритон) в ролята на Барон Скарпия и други. Ангажирани са два хорови състава - хор "Гена Димитрова“ с диригент Анелия Дечева, група "Арлекино“ с ръководител Виолета Боянова. Режисьор ще бъде Надежда Христозова.

Под палката на маестро Тодоров се очаква с голям интерес на 4 юли в парка на Регионалния исторически музей, на "сцената под звездите", оперната прима Александрина Пендачанска. Заедно с Плевенска филхармония тя ще представи своя концерт-спектакъл "Това съм аз". Световноизвестната българска певица ще изпълни любими арии от Верди, Росини, Бизе. Чрез документални записи публиката ще я види и в коронните ѝ роли на престижни оперни сцени по света. Концертът е със специално участие на Ралица Богданова (сопран).

Изключителните срещи с изкуството са подходящи за летен културен туризъм до Плевен, който предлага и други възможности за отдих и развлечения, посочват организаторите на културните събития. Места могат да се ангажират от билетните центрове на Плевенска филхармония. Три са телефоните за резервации - 064 800 250, 064 800 843, 064 610 464.