Плевнелиев: Исках да правя коалиция през 2014-а, но партиите играеха игрички (ВИДЕО)

Политика
21:16 - 11 Март 2020
4086
Плевнелиев: Исках да правя коалиция през 2014-а, но партиите играеха игрички (ВИДЕО)

За най-трудните моменти в политическата си кариера, за мъдростите и уроците в мандата като държавен глава президентът (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев изнесе 40-минутна лекция в Харвардския университет. Темата бе "Сила срещу мъдрост: разговор за лидерството на бъдещето". Съпругът на Деси Банова изненадващо сподели нещо, което у нас не сме чували досега - че е имал идея в протестната 2014 година да се създаде коалиционно правителство.

Според Плевнелиев "силните лидери" тогава играели своите игри, искали да влязат в "следващия цикъл на политеската власт". "И аз бях оставен напълно сам", споделя тъжно Плевнелиев. Без да споменава имената на тези лидери, сред които е и лидерът на ГЕРБ - премиера Бойко Борисов, който лично посочи Росен за държавен глава.

"Президентът не управлява страната в България, той я представлява. Очаква се президентът да е морален компас. В демокрацията е нормално да има битки между различни идеи и приоритети, но той представлява единството на многообразието в нацията. Това е нещо, което впрочем президентът Тръмп не прави в Обединените нации днес", каза за себе си Плевнелиев.

Росен Плевнлиев сподели, че най-трудният момент в живота му е бил през февруари 2013 г. И описа драматична картина - огромна криза в България, стотици хиляди хора протестиращи по улиците в цялата страна.

"Имаше силни политически лидери, но когато стана трудно, те всички подадоха оставки - нямаше правителство, нямаше партии, нямаше парламент и аз бях сам, изправен пред протести в цялата страна, напълно сам", отбеляза Росен Плевнелиев.
Той обаче спести на своята аудитория, че беше избран с подкрепата на партия ГЕРБ, а протестите и кризата в страната предизвикаха оставката на премиера Бойко Борисов няколко месеца преди редовните парламентарни избори. 

"Само за две години - 2013-а и 2014-а - в страната ми имаше пет правителства, три парламента, имаше кризи в Европейския съюз - не една, а 11 драматични кризи. Миграция, тероризъм по улиците, много трудни отношения с Русия - тогава бяха украинската, гръцката криза, "Брекзит", добави президентът. 
Според информацията на офиса на президента Росен Плевнелиев той е поканен да изнесе лекцията пред студенти в Харвард в рамките на формата „Гласове в лидерството“, организиран от Факултета по публично здраве на Харвардския университет. Тя се състоя във вторник от 18 часа българско време и беше излъчвана онлайн. Заради мерките за коронавируса от миналата седмица са отменени всички конференции и лекции на външни за университета гости. А от вчера учебното заведение отмени и редовните лекции.