Плевнелиев мечтае: "Фолксваген" ще дава на 5000 души у нас заплати между 7000 и 10 000 лева

Топ
18:57 - 02 Юли 2020
2459
Плевнелиев мечтае: "Фолксваген" ще дава на 5000 души у нас заплати между 7000 и 10 000 лева

В хода на двегодишни преговори с "Фолксваген" ние обсъждаме различни възможности за инвестиции - компанията например може да отвори Център за развойна дейност в страната, обяви в четвъртък пред репортери Росен Плевнелиев,  президент на страната в периода 2012-2017 г.

По думите му, в завода могат да работят "вероятно от три до пет хиляди човека". Ако ние направим такъв център, нека сметнем - във фабриката на автомобилния гигант щяха да работят 4000 човека със заплати от 1000 евро, а в такъв развоен център би имало 5000 души със заплати в рамките на 7-10 000 лева, посочи Плевнелиев.

Преговорите се водят от автомобилния клъстър, правителството и "Фолксваген". Силата на България е в таланта на хората и на това, че вече имаме подобни успешни центрове, с типичния си подозрителен от психологична гледна точка ентусиазъм посочва в изявлението си пред репортери Плевнелиев.

През следващите седмици три компании от ранга на компанията "Бош", която вече е в България, ще преговорят в Министерството на икономиката да отворят центрове за развойна дейност в страната, каза още Плевнелиев.

Концернът "Фолксваген" вече и официално обяви, че се е отказал да строи нов автомобилен завод в Турция. Причината е от една страна е в променения пазар и икономическа ситуация в света след коронавируса, а от друга страна причината е и в Турция, каза Плевнелиев.

"Защото Турция е страна, в която вече демокрацията е в упадък. На това отгоре и президентът Реджеп Ердоган вече води и войни - за справка Либия, но не само", добави президента Плевнелиев. За нас това не означава, че "Фолксваген" ще прави завод в България - такава фабрика, каквато беше замислена, просто няма да има, каза той.